Novi Dani
BIH

Dodik nakon Vučićeve molbe najavio raspravu u NSRS o povratku u institucije BiH

Naše odsustvo u odlučivanju u institucijama BiH desilo se zbog zakona koji je nametnuo Valentin Incko i ono je u skladu sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske. Početkom februara vratićemo se u NSRS i razgovarati o ovoj temi – rekao je Dodik za RTS.

O vraćanju nadležnosti, Dodik je rekao da je to povratak dejtonskim principima i podsjetio da ono što nije dato BiH pripada entitetima, a da su visoki predstavnici oduzimali Srpskoj nadležnosti, pa sada to hoće i da urade sa šumama, imovinom.

– Ključno je pitanje kako Srbi ne mogu da dobiju ono što je potpisano u Dejtonu – rekao je Dodik.

O pomoći EU, Dodik je rekao da je sva pomoć koja dolazi iz Unije politički uslovljena, da će se vidjeti šta od svega toga će biti, ali da on ne osjeća odgovornost.

On je naveo da se od stranaca često čuje da treba da se provode neke politike, a one idu ka centralizaciji BiH.

“Smatramo da je kapitalno da se BiH vrati svom Ustavnom sistemu, ljudi pročitajte Ustav, samo tražimo da se poštuje Ustav” zaključio je Dodik.

Imajući u vidu težinu pozicije čitavog srpskog naroda, a posebno neprimjerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, Vučić je danas na sastanku u Beogradu zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i Republike Srpske.

Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu Republike Srpske, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u Republici Srpskoj moli da razmotre njegov prijedlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost čitavog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i Srpsku.

“Moja molba Dodiku i svim političkim faktorima u Republici Srpskoj nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici Republike Srpske ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda” naglasio je Vučić.

Sve više zagovornika sankcija

Austrijska stranka Zelenih je pozvala na “dosljedno djelovanje kako bi se zaštitilo jedinstvo Bosne i Hercegovine” te na uvođenje sankcija uslijed prijetnji cjelovitosti zemlje, kako su to učinile nedavno Sjedinjene Američke Države.

Srpski nacionalisti očigledno rade na razbijanju Bosne i Hercegovine. Upravo takvi planovi o podjeli zemlje bili su povod za krvavi rat prije 30 godina. Ako Evropa sada zažmiri pred ovim opasnim razvojem događaja koji se dešava pred našim vratima, rizikujemo grubo buđenje“, upozorava glasnogovornica Zelenih za vanjsku politiku Ewa Ernst-Dziedžić u vezi sa većim secesionističkim tendencijama u BiH entitetu Republika Srpska koje promoviše član BiH Predsjedništva Milorad Dodik, kako navodi austrijski distributer multimedijalnih informacija za štampuAPA-OTS.

Danas je i ambasador Nizozemske u BiH zaprijetio sankcijama rukovodstvu RS a isto je učinio i šef diplomatije Danske. Njemačka je od ranije najglasniji zagovornik uvođenja sankcija Republici Srpskoj zbog Dodikove najave povlačenja republike Srpske iz institucija na BH nivou i vraćanja nadležnosti.

Pročitajte još