Novi Dani
Uncategorized

Kancelar Njemačke upozorio Rusiju: Sankcije će biti teške, više nego što Moskva može da zamisli

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je kako će se Rusija suočiti s ozbiljnim posljedicama u slučaju zaoštravanja krize u Ukrajini te je naglasio kako zapadni saveznici spremaju zajednički odgovor prema Moskvi.

Uoči putovanja u Sjedinjene Američke Države, gdje bi se trebao sastati s predsjednikom ove države Joeom Bidenom, Scholz je za njemački ARD govorio o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i oko nje. Njemački kancelar je naglasio kako zapadni saveznici imaju spreman odgovor, ali da se nadaju kako ga neće morati upotrijebiti.

“Napravili smo konkretne pripreme s našim saveznicima unutar Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Razgovaramo i o mogućim sankcijama. To su vrlo velike i vrlo teške sankcije. Međutim, naši su napori sada usmjereni na to da one ne budu upotrijebljene”, rekao je Scholz.

Na pitanje prema kome ili čemu se sankcije konkretno odnose te da li će one uključivati i Sjeverni tok 2, Scholz je bio jasan.

“Sankcije mogu uključivati apsolutno sve, čak i više od onoga što Moskva može zamisliti”, rekao je Scholz.

Osim razgovora o sankcijama, Scholz je novinarima objasnio i njemački stav o isporuci naoružanja Ukrajini te je naglasio kako su zalihe oružja ograničene.

“Kao prvo, Ukrajina je tražila šljemove i mi smo odgovorili na taj zahtjev. Drugo, postoje strogi izvozni kriteriji kojih se pridržavamo kada izvozimo oružje u krizna područja. Postoji dugi kontinuitet njemačkih ograničenja na izvoz oružja i to je činila i prethodna vlada”, ističe Scholz.

Pročitajte još