Novi Dani
Svijet

Ukrajina tvrdi da je ubijeno 50 ruskih vojnika i oboreno 6 aviona, Rusija tvrdi da Ukrajinci polažu oružje

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski se ponovo obratio stanovništvu kako bi ih kratko obavijestio o trenutnoj situaciji, ali i kako bi im dao uputstva usljed invazije Rusije na gradove u Ukrajini.

On je pozvao u rat sve one koji imaju neko borbeno iskustvo, a ostalo stanovništvo je pozvao da daju krv. Naveo je da su ukrajinske snage pretrpjele određene žrtve, kao i to da im je potrebno mnogo krvi za povrijeđene.

Ukrajinske granične trupe navode da Rusi napadaju avionima i vojnom opremom koja nema nikakvu identifikaciju.

Trenutno su u sukobi u toku u blizini Harkova, drugog po veličini gradu u Ukrajini koji se nalazi na sjeveroistoku države.

Borbe se vode na putevima oko grada, ukrajinska vojska pokušava odbiti ruske napade, a na snimcima koji su objavljeni vidi se uništavanje oklopnih vozila jedne od strana borbe.

U 9:40 sati je iz Bjelorusije helikopter bez identifikacijskih oznaka pucao u blizini kontrolnog punkta Slavutych, kod Chernihiva. Sumnja se da je riječ o napadu bjeloruskih vojnika, međutim njihovo učešće u napadu nije potvrđeno.

Ranije je primijećeno da tenkovi prelaze ukrajinsku granicu iz Bjelorusije stoga je njihova pomoć ruskim vojnicima očigledna.

Ukrajinske oružane snage tvrde da je 50 ruskih vojnika ubijeno na području Shachastia, a da su četiri tenka uništena, odnosno spaljena na obilaznici u Harkovu”.

Također navode da su oborili još jedan ruski avion u blizini Kramatorska, a ranije su javili kako su oborili pet ruskih aviona i jedan helikopter.

Ni ove zvanične informacije, kao ni ruske zvanične informacije o tome da ukrajinci ne pružaju otpor i da su savladani, ne mogu biti nezavisno provjerene u ovom trenutku.

“Ukrajinske snage pripremaju se da napuste grad Avdejevka”, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Objavljena je ažurirana mapa ruskih napada na Ukrajinu. Riječ je o mapi sa sukobima koji su se dogodili do 8:45 sati po lokalnom vremenu.

Na mapi se vidi da su i nazapadniji dijelovi Ukrajine na udaru iako se ranije pretpostavljalo da će Rusi napasti samo istočni dio države. Ukrajincima sa sjevera pomažu Bjelorusi, a Ukrajinci trpe udare i sa Krima.

Mapa ruskih napada do 8:45 sati jutros
Mapa ruskih napada do 8:45 sati jutros

Evropska unija za danas je najavila masivne i planske sankcije Rusiji. To je potvrdila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ona je ruskog predsjednika Vladimira Putina optužila da je “vratio rat u Evropu”.

“Neviđeni i koordinirani” paket sankcija najavljen je i iz Velike Britanije. Ministar vanjskih poslova James Cleverly je rekao da su sankcije već na snazi, ali da će detalji biti objavljeni tokom dana. Poručio je da su to “najteže sankcije koje Rusija ikada vidjela”.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine objavilo je da je osam osoba poginulo u bombardovanju.

Jedna osoba je poginula u gradu Mariupolju, šest njih je stradalo u napadu na vojnu jedinicu u Podilsku, izvan Odese, a jedan pogranični vojnik je stradao u selu Preobrazhenka. Ranjeno je sedam osoba, dok je nestalo njih 19.

Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da je “protivzračna odbrana ukrajinskih oružanih snaga potisnuta”. Dodaju da ukrajinske snage nisu pružile otpor ruskim jedinicama.

Ove informacije nije bilo moguće nezavisno provjeriti, a ukrajinske snage su ranije kazale da se oni bore što negira izjavu Rusa da Ukrajinci nisu pružili otpor.

“Naše snage se suprotstavljaju ruskoj ofanzivi dostojanstveno i nanose gubitke moskovskim trupama. Situacija je kontrolisana. Ruske trupe trpe gubitke”, rekli su iz ukrajinskog Ministarstva odbrane ranije.

Pročitajte još