Novi Dani
Svijet

Teške borbe širom Ukrajine! Rusi zauzeli Berdjansk, Ukrajinci vratili Harkov

Trenutna

Jučer su se u Ukrajini borbe vodile najviše na istoku i jugu zemlje, Vladimir Putin je nuklearno oružje stavio u pripravnost, a očekuje se da danas dođe do prvih pregovora.

Peti je dan ruske invazije na Ukrajinu i eksplozije nastavljaju odjekivati širom zemlje dok se na granici Ukrajine i Bjelorusije održavaju pregovori.

Tokom jučerašnjeg dana ruske trupe uz teške gubitke zaustavljene su kod Kijeva kada je njihov konvoj upao u zasjedu, dok su nastavile napredovati na južnom i ističnom frontu.

-Ured Zelenskog potvrdio je da su ruske trupe zauzele Berdjansk, dom mornaričke baze, na Azovskom moru. Ključna tačka na kopnenom mostu za Krim, objavio je novinar Oliver Carrol.

Takođe, ruske snage kontrolišu i grad Kupjansk na istočnoj granici Ukrajine.

Gradonačelnik Kupjanska Genadij Macegora predao je grad pod kontrolom ruskih trupa.

“Ovu odluku sam doneo. Odluka je moja. Odgovornost za ono što se dešava u gradu je na meni. Bio sam u gradu sve ovo vreme i ostajem. Sva pitanja održavanja života su na meni”, izjavio je gradonačelnik.

Takođe Rusi su potpuno ovladali i gradom Konotop na sjeveroistoku Ukrajine.

Ukrajinci tvrde da su vratili Harkov

Guverner Harkiva Oleh Siniehubov izjavio je da su ukrajinske snage uspostavile kontrolu nad ovim gradom nakon što su ruske trupe ušlke iz više pravaca

“Kontrola nad Harkivom je potpuno u našim rukama! Oružane snage Ukrajine, nacionalna policija, snage teritorijalne obrane čiste grad od neprijatelja”, rekao je.

“Ruski neprijatelj je potpuno demoraliziran. U gradu, unutar Harkiva, skupina od pet do 10 ljudi se predala ukrajinskoj vojsci. Čim vide barem jednog predstavnika oružanih snaga Ukrajine, predaju se”, dodao je.

Takođe, jučer se vodila i teška bitka u predgrađu Kijeva gdje je uništen veliki konvoj ruske vojske.

Trenutno stanje na ukrajinskom ratištu možete pogledati na ovoj mapi.

Pročitajte još