Novi Dani
Svijet

Novi protesti u Rusiji! Građani spaljuju pasoše zbog invazije na Ukrajinu

Rusija Protesti

U nekoliko ruskih gradova posljednjih dana održani su protesti protiv odluke Vladimira Putina da se izvrši invazija na Ukrajinu.

Hiljade demonstranata uhapšeno je u proteklih nekoliko dana širom Rusije samo zato jer su digli glas protiv rata u Ukrajini i politike Vladimira Putina, koji je odlučio izvršiti agresiju na susjednu državu.

Također, brojni poznati Rusi, kao i bivši šef diplomatije u vrijeme Borisa Jeljcina, javno su digli glas protv agresije njihove zemlje.

Svijet su obišle slike starice koja je kako se navodi preživjela opsadu Lenjingrada, a sada je uhapšena zubog protivljenja ratu u Ukrajini.

Na Twitteru je danas objavljen video, navodno snimljen u Tel Avivu, gdje brojni Rusi spaljuju pasoše ispred svoje ambasade u glavnom gradu Izraela.

Novi talas protesta došao je nakon što je opozicionar i žestoki kritičar Kremlja, koji se trenutno nalazi u zatvoru Aleksej Navalni pozvao na svakodnevne skupove protiv vojnog napada, rekavši da Rusija ne bi trebalo da bude “nacija uplašenih kukavica”.

Vlast u Rusiji sa druge strane ne pridaje veliki značaj ovim protestima uz tvrdnju da veliki broj građana podržava operaciju u Ukrajini.

Pročitajte još