Novi Dani
Svijet

Zelenski: Ako nam ne date avione da se sami zaštitimo zaključak je samo jedan – želite da nas ubiju

Zelenski

UKRAJINSKE snage zarobile su stotine ruskih vojnika, tvrdi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Stotine, stotine zarobljenika. Među njima su piloti aviona koji su bombardirali naše gradove. Naše civile”, rekao je Zelenskij danas u videoporuci objavljenoj putem društvene mreže Telegram.

Njegove tvrdnje još nisu verificirane, piše agencija dpa.

Zelenskij je u obraćanju Ukrajincima rekao “borimo se za mjesto gdje će biti granica” i “između života i ropstva”. Još se jednom obratio ruskim državljanima.

“Stanovnici Ruske Federacije čine isti odabir sada. Ovih dana, ovih sati. Između života i ropstva”, kazao je.

Ranije danas Zelenskij je izravno pozvao Ruse da izađu na ulice u znak prosvjeda protiv invazije Kremlja na njegovu zemlju ili riskiraju siromaštvo i represiju u vlastitoj državi.

Zelenskij tvrdi da je poginulo 10.000 ruskih vojnika, Moskva rekla 498

Od prošlog su tjedna u Rusiji privedene tisuće stanovnika zbog prosvjeda protiv invazije na Ukrajinu, koju ruske vlasti nazivaju “specijalnom vojnom operacijom”. Prema informacijama nevladinih udruga, broj privedenih Rusa diljem zemlje danas je veći od tri tisuće. Ljudi marširaju i izvikuju: “Ne ratu.”

Ukrajinski predsjednik neumorno se obraća svojim sugrađanima i međunarodnoj zajednici putem društvenih mreža pozivajući na otpor, ali i izvještava o djelovanju ruskog ratnog stroja, pri čemu ne prestaje bodriti stanovništvo. Tako je Zelenskij izvijestio da su ruske rakete danas potpuno uništile civilnu zračnu luku u području Vinice, glavnoga grada srednjezapadne regije.

akođer, kazao je da se ruske snage spremaju bombardirati grad Odesu na obali Crnoga mora i naglasio da će to “biti ratni zločin”. U videoporuci u subotu Zelenskij je izjavio da ruska vojska nije postigla svoje ciljeve, ali da je gotovo deset tisuća ruskih vojnika poginulo u borbama, što je puno više od 498 smrti, koliko je Moskva priznala ovaj tjedan, ali se broj nije mogao neovisno provjeriti.

U istom videu ponovio je svoj apel svjetskim liderima da uspostave zonu zabrane letenja nad Ukrajinom.

Mi smo ljudi. Vaša humanitarna dužnost je da nas zaštitite, da zaštitite ljude. Vi to možete napraviti. A ako to ne napravite ili ako nam u najmanju ruku ne date avione kako bismo se sami zaštitili, zaključak je samo jedan: Želite da nas ubiju.”

Podsjetimo, članice NATO-a su protiv ideje uspostavljanja zone zabrane letenja nad Ukrajinom. Ona bi, naime, značila da bi se avioni NATO-a direktno sukobljavali s ruskim borbenim avionima nad Ukrajinom. To bi, tvrdi NATO, izazvalo širi sukob s Rusijom.

Index.hr

Pročitajte još