Novi Dani
Svijet

Ukrajinci tvrde da su ubili još jednog ruskog generala tokom borbi za Marijupolj

Foto.Twitter

Ukrajinska vojska je na svom zvaničnom Twitter nalogu objavila da su ubili još jednog ruskog generala.

Sudeći prema njihovim riječima, ubijen je general-pukovnik Andrej Mordivčev, zapovjednik 8. armije Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije.

Nije precizirano gdje je i kada ubijen, ali je naglašeno da je njegovo stradanje posljedica odbijanja napada neprijatelja.

Ranije su Ukrajinci ubili glavnog zapovjednika ruskih elitnih padobranaca Sergeja Suhareva, što su potvrdili i ruski zvaničnici.

Osim njega, ubijena su još najmanje četvorica zapovjednika. U srijedu je ubijen i Oleg Mityaev, zapovjednik 150. motorizovane divizije. Stradao je u neuspjelom pokušaju napada na Mariupolj.

Ukrajinske snage su, prema izvještajima, od početka rata do petka navečer ubile još četiri generala ruske armije.

1. General Andrej Suhovecki – 3.3.

Prvi je 3. 3., ili koji dan ranije, navodno snajperskim hicem, ubijen general bojnik Andrej Suhovecki (47), zamjenik zapovjednika 41. kombinirane armije i bivši zapovjednik 7. zračno-desantne divizije ruskog VDV-a (elitnih zračno-desantnih snaga).

2. General Vitalij Gerasimov – 7. 3.

Drugi na ovom popisu je general bojnik Vitalij Gerasimov (44), načelnik stožera i prvi zamjenik zapovjednika već spomenute 41. kombinirane armije Središnjeg vojnog okruga Rusije. On je prije invazije na Ukrajinu također sudjelovao u ratu u Siriji, okupaciji Krima – za što je dobio i odlikovanje – i Drugom čečenskom ratu, u sklopu kojeg je glavni čečenski grad Grozni praktički sravnjen sa zemljom.

3. General Andrej Kolesnikov – 11. 3.

General Andrej Kolesnikov (45), zapovjednik 29. armije istočnog ruskog okruga, ubijen je u borbi 11. 3. na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini, što su prvo objavile ukrajinske vlasti, a potom potvrdili zapadni dužnosnici.

4. General Oleg Mitjajev – 15. 3.

General Oleg Mitjajev (47) je ubijen kod Mariupolja u utorak. Navodno je vodio jedan u nizu napada na taj opkoljeni i do temelja razrušeni grad. S ovim generalom je, prema nekim izvještajima, poginulo i sedam ruskih specijalaca, takozvanih “kestenjastih beretki” iz Divizije Dzeržinski.

Pročitajte još