Novi Dani
Svijet

(VIDEO)Pojavio se avionski snimak razrušenog Marijupolja: U gradu i dalje traju borbe

Mariupol Russia Ukraine 164800023716x9 1

Za stanovnike Marijupolja bombardovanja su postala svakodnevna stvar, a već nedeljama ukrajinski i zpadani zvaničnici upozoravaju da tom gradu na obali Azovskog mora preti humanitarna katastrofa.

Ruske trupe su opkolile grad sa svih strana, nema struje ni vode, a pokušaji evakuacije nisu imali previše uspeha.

title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen="">

Prema rečima zvaničnika, oko 80 odsto infrastrukture je uništeno, a za jedan deo nikakva reparacija neće biti moguća. Zbog čega je Marijupolj toliko važan za Rusiju, i kako ovaj lučki grad i dalje uspeva da odoli naletima ruske vojske?

Marijupolj se nalazi na jugoistoku Ukrajine, na samoj obali Azovskog mora koje je, zapravo, deo Crnog mora. Tik do Marijupolja je Donjecki basen (Donbas), region u kome se nalaze separatističke teritorije samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, čiju nezavisnost je Rusija priznala uoči početka rata.

Više od 80 posto stambenih zgrada u tom gradu je oštećeno, a puno ih je i srušeno.

Ukrajina je odbila ultimatum Rusije, koja je tražila predaju grada pa u njemu i dalje traju borbe.

U međuvremenu objavljeni su i snimci Marijupolja na kojima se vidi da je grad razoren u žestokim borbama koje i dalje traju.

Pročitajte još