Novi Dani
Svijet

Britanci tvrde: Ukrajinci u kontranapadu napredovali 35 kilometara istočno od Kijeva

FOnBV5aXEAYwoXd

Foto:Ilustracija

Britansko ministarstvo odbrane u najnovijem izvještaju s ukrajinskog ratišta tvrdi da su Ukrajinci u kontranapadu kod Kijeva zauzeli odbrambene položaje do 35 kilometara istočno od grada.

“Ukrajinski kontranapadi i ruske snage koje se vraćaju na preopterećene linije snabdijevanja omogućili su Ukrajini da ponovo zauzme gradove i odbrambene položaje do 35 kilometara istočno od Kijeva”, navodi se.

Ministarstvo tvrdi da će ukrajinske snage vjerovatno nastaviti s pokušajima da potisnu ruske trupe nazad duž sjeverozapadne linije od Kijeva prema aerodromu Hostomel.

“Na jugu Ukrajine ruske snage i dalje pokušavaju da zaobiđu Mikolajiv dok namjeravaju da krenu na zapad prema Odesi, a njihov napredak usporavaju logistički problemi i ukrajinski otpor”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Snimak navodno prikazuje gruzijske dobrovoljce kako ulaze u Iripin.Ukrajinska vojska saopštila je da je 80% ovog grada istočno od Kijeva pod kontrolom ukrajinske vojske.

Američki institut: Rusi napreduju u Mariupolju

INSTITUT za proučavanje rata iz Washingtona kaže da su ruske snage ostvarile napredak u opkoljenom južnom gradu Mariupolju, ušavši u središnje područje grada 24. 2.

Lučki grad, koji se smatra ključnim za rusku okupaciju, opkoljen je ruskim trupam.

Kako se situacija u Mariupolju pogoršava, lokalne ukrajinske vlasti napustile su grade, kaže ovaj think tank sa sjedištem u SAD-u.

Dodaju da su ruske snage nastavile granatirati Harkiv te pogodile mjesto isporuke humanitarne pomoći, ubivši šest i ranivši 15 ljudi, a osigurale su i nekoliko manjih napredovanja u regijama Donjecka i Luganska.

No navedeno je i kako su Ukrajinci uspješno napali ruske brodove u okupiranoj luci Berdjansk, dodajući da je Ukrajina natjerala ruske trupe na obranu i sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva te spriječila Rusiju da opkoli černihivsku regiju.

Pročitajte još