Novi Dani
Svijet

Makron: Nema razloga da Francuska prihvati ruski zahtev za plaćanje gasa u rubljama

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je da nema razloga da Francuska prihvati zahtev Rusije da plaća ruski gas u ruskim rubljama.

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je ranije ove nedelje da će Rusija tražiti plaćanje u rubljama za gas koji se prodaje “neprijateljskim” zemljama, podižući uzbunu zbog mogućeg smanjenja gasa u Evropi.

Makron je, kako prenosi Rojters, rekao da se nada da će imati više razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom “u narednim satima” u vezi sa situacijom u Ukrajini i planovima da se pomogne ljudima da napuste Mariupolj.

Jugoistočna luka Mariupolj, grad sa 400.000 stanovnika pre rata, je među najteže pogođenim ruskim bombardovanjem. Veruje se da su desetine hiljada ljudi i dalje zarobljene sa malo pristupa hrani, struji ili grejanju.

Moskva je u petak signalizirala da smanjuje svoje ambicije u Ukrajini i da se fokusira na teritoriju na koju polažu pravo separatisti koje podržava Rusija, dok su ukrajinske snage krenule u ofanzivu da povrate gradove izvan glavnog grada Kijeva, navodi Roters.

Pročitajte još