Novi Dani
Svijet

Predsjednik Poljske: U trenucima ruske agresije ne mogu razumjeti stav Orbana, Mađarska će skupo platiti ovu politiku

FOto:Twitter

Predsjednik Poljske Andrzej Dudaosudio je stav premijera Mađarske Viktora Orbana o ratu u Ukrajini i poručio da teško može razumijeti principe mađarske politike u ovim teškim trenucima.

Desničarski predsjednik Poljske inače je do početka rata u Ukrajini bio jedan od najčvršćih saveznika Viktora Orbana unutar EU.

U intervjuu za TVN24, Duda je rekao kako je svjestan da se Viktor Orban nalazi u teškoj situaciji kada je riječ o odnosima s Rusijom, ali i Ukrajinom.

“Osnove njegove politike su mi jasni i jasno mi je stvarno stanje mađarske države što je, gledajući politiku, svakako prva i najvažnija referentna tačka”, rekao je Duda.

Ipak, u trenucima ruske invazije na Ukrajinu i bombardovanja brojnih gradova, poljski predsjednik je mišljenja kako se stavovi Viktora Orbana o “neutralnosti” teško mogu objasniti.

“U ovom trenutku, kada se Ukrajina suočava s agresijom na Ukrajinu, kada imamo bombardovanja stambenih naselja, rušenje stambenih blokova i kriminalne aktivnosti u kontekstu međunarodnog prava, teško mi je razumjeti ovaj stav Mađarske. Zbog toga, ova politiku će Mađarska veoma skupo platiti”, ističe Duda.

Nakon toga, osvrnuo se i na energetsku zavisnost Mađarske od Ruske Federacije.

“Nuklearna elektrana koja proizvodi energiju za Mađarsku također je i ruska elektrana. Oni su prije nekoliko godina sklopili dogovor s ruskim subjektima za modernizaciju ove elektrane. Ta ovisnost je ogromna. Energetska zavisnost od Rusije problem je mnogih zemalja Evropske unije i zbog toga nije bilo moguće uvesti sankcije na kupovinu energenata”, pojašnjava poljski predsjednik.

Ipak, ističe kako postoji razlika između drugih zemalja Evropske unije koje su energetski ovisne o Rusiji i Mađarske.

“Za razliku od Mađarske, te države prebacuju i predaju oružje Ukrajini. Zbog toga mi je također teško razumjeti mađarski stav”, mišljenja je Duda.

Na kraju, na pitanje da li se Evropska unija u kontekstu ukrajinske krize pokazala kao prava zajednica, poljski predsjednik je naglasio da jeste.

“To je definitivno više zajednica nego što je bila donedavno. Bez sumnje. Danas je mnogo veće međusobno razumijevanje i postoji mnogo veća empatija. To je meni važno, jer je empatije nedostajalo posljednjih godina”, zaključio je poljski predsjednik Andrzej Duda.

Pročitajte još