Novi Dani
Svijet

Putin čestitao Orbanu i Vučiću pobjede na izborima

Vladimir Putin uputio je čestitku Aleksandru Vučiću povodom pobede na predsedničkim izborima, navodi se na sajtu Kremlja.

Očekujem da će vaš rad na čelu države nastaviti da doprinosi jačanju strateškog partnerstva koje postoji između naših država. To, nesumnjivo, odgovara interesima bratskih naroda Rusije i Srbije”, navodi se u Putinovoj čestitki.

Predsednik Rusije je napomenuo da rezultati glasanja potvrđuju široku podršku građana Srbije kursu Aleksandra Vučića, „u cilju rešavanja hitnih društvenih i ekonomskih problema i vođenja nezavisne spoljne politike”.

Putin čestitao i Orbanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Viktoru Orbanu na pobjedi na izborima u Mađarskoj i poručio mu je kako se nada da će obnoviti “partnerstvo”, javlja AFP.

Iako se priključio sankcijama koje je EU nametnula Rusiji nakon invazije na Ukrajinu, Orban je dosad ostao prilično suzdržan oko osude rata u Ukrajini.

Mađarski nacionalistički premijer proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, rekavši da je sa svojom strankom Fidesz obranio “slobodu i suverenitet Mađarske”.

Riječ je o četvrtoj Orbanovoj uzastopnoj izbornoj pobjedi. Na izborima su birači podržali njegov koncept konzervativne, “neliberalne” države i odbacili zabrinutost zbog bliskih veza Budimpešte s Moskvom.

Činilo se da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla poremetiti Orbanovu kampanju, natjeravši ga na neugodno manevriranje kako bi objasnio deceniju stare poslovne odnose s Rusijom, no uspješno je uvjerio biračko tijelo svoje stranke Fidesz da bi opozicioni blok Marki-Zaya, koji je obećao popravak veza s Europskom unijom, mogao uvući zemlju u rat.

Pročitajte još