Novi Dani
Svijet

Rusija odgovorila Izraelu: Podržavate neonacistički režim u Kijevu, postoje dokazi o saradnji Židova s nacistima

RUSKO Ministarstvo vanjskih poslova nije uputilo izvinjenje kako je tražio Izrael zbog izjave ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova o “Hitleru koji je imao židovske krvi”, nego je nastavilo s diplomatskim napadom.

“Obratili smo pažnju na izjave izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida koje uvelike objašnjavanju činjenicu da trenutna izraelska vlada nastavlja podržavati neonacistički režim u Kijevu”, stoji u tvitu ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Objavili su i link na podulji esej u kojem se navode tvrdnje koje, prema ruskoj strani, dokazuju ukrajinski antisemitizam i lekciju iz povijesti koja, tvrde Rusi, pokazuje da postoje dokazi o suradnji Židova s nacistima uoči holokausta, prenosi Index.hr.

Što je rekao Lavrov, a što izraelski šef diplomacije?

Ruski šef diplomacije je, podsjetimo, u intervjuu za talijansku televiziju u nedjelju ustvrdio da je nacistički diktator Adolf Hitler imao židovske korijene, dodavši kako su “najžešći antisemiti obično Židovi”.

Uslijedila je bijesna reakcija Izraela. Šef diplomacije te zemlje nazvao je izjavu Lavrova “neoprostivom i skandaloznom”, a ruski veleposlanik u Izraelu pozvan je na razgovor. Izrael je ujedno zatražio i ispriku Rusije.

Oprez zbog odnosa

Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon ruske invazije u veljači.

No, oprezan da ne naruši odnose s Rusijom, moćnim posrednikom u susjednoj Siriji, u početku je izbjegavao izravno kritizirati Moskvu i nije uveo formalne sankcije ruskim oligarsima.

Međutim, veze su postale zategnutije, a Lapid je prošli mjesec optužio Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini.

Pročitajte još