Novi Dani
Svijet

Šef NATO-a: Planovi Rusije propadaju, nisu uspjeli zauzeti Kijev, povlače se od Harkova, ofanziva na Donbas je zastala

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na zajednoičkoj press konferenciji sa šeficom nječake diplomatije da “Ukrajina može dobiti rat” protiv Rusije.

Govoreći iz Bruxellesa, glavni tajnik je rekao da Rusija nije uspjela zauzeti Kijev i Harkiv te je odugovlačila s napadom na Donbas.

Stoltenberg dodaje da bi ulazak Finske i Švedske u NATO učinio te zemlje sigurnijima.

“Ruska ofenziva u Ukrajini propada, a njezina operacija u regiji Donbasa je zastala”, rekao je. “Ruski rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala. Nisu uspjeli zauzeti Kijev. Povlače se od Harkiva i njihova velika ofenziva u Donbasu je zastala”, dodao je.

Stoltenberg kaže da NATO “vrlo pomno prati što Rusija radi” i da je spreman djelovati ako Rusija pokrene bilo kakav napad na članice NATO-a.

Baerbock podržala ulazak Švedske i Finske u NATO: Tu ih guraju postupci Vladimira Putina

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbhock rekla je kako podržava ulazak Finske i Švedske u NATO te da svaka zemlja ima pravo odlučivati o tome kojoj će se organizaciji pridružiti

Na završnoj konferenciji nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja G7 Baerbock je izjavila kako svaka zemlja može slobodno odlučivati o članstvu u NATO-u što se također odnosi na Švedsku i Finsku.

“Nije NATO taj koji je gurnuo Švedsku i Finsku da se pridruže organizaciji već postupci ruskog predsjednika. Oni žele da nastave da žive u miru sa svojim susjedima i ovaj savez će ih podržati”, poručila je šefica njemačke diplomatije.

Također, naglasila je kako bi ulazak Finske i Švedske u NATO značajno ojačao organizaciju.

“Njemačka vlada je već jasno stavila do znanja da podržavamo pristupanje U NATO. Finska i Švedska su jake zemlje u smislu vlastitih odbrambenih sposobnosti. Samo njihovo prisustvo učinilo bi jakim i NATO”, zaključila je Baerbock.

Pored ministrice vanjskih poslova Njemačke, ulazak Švedske i Finske u NATO podržao je kancelar ove države Olaf Scholz koji je rekao kako će Berlin ponuditi punu podršku državama na putu ka ulasku u NATO.

Pročitajte još