Novi Dani
BIH

Schmidt će danas nametnuti tehničke izmjene izbornog zakona, za politički dio daje još vremena za dogovor

Lideri političkih stranaka u Federaciji BiH bili su na sastanku u OHR-u povodom izbornih reformi koje visoki predstavnik Christian Schmidt ima u planu. Nakon sastanka kazali su da Schmidt neće nametnuti politički dio izmjena Izbornog zakona, ali da hoće tehnički.

Jedan od političkih lidera koji je bio na sastanku sa Christianom Schmidtom u OHR-u povodom izbornih reformi je i predsjednik NIP-a Elmedin Konaković. On je kazao kako je Schmidt na početku sastanka vikao i lupao.

Konaković je istaknuo da su svi prisutni zadovoljni onime što su čuli s obzirom na to da Schmidt neće nametati nikakve političke izmjene Izbornog zakona BiH.

Plan je da se nametnu tehničke izmjene i dozvoli bh. političarima da pokušaju pronaći zajedničko rješenje. Ukoliko do dogovora ne dođe, kazao je da će biti primoran da reaguje.

title="Izjave političara nakon sastanka o izbornim reformama u OHR-u" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

“Sad smo čuli od međunarodne zajednice da se mora pregovarati. Rekao je (Schmidt) nekoliko puta i da razmišlja o cenzusu. Imali smo interesantan sastanak, na početku je Schmidt vikao i lupao po stolu”, rekao je Konaković.

Također on navodi i kako je stekao utisak da Schmidt mudro čeka momenat da riješi i politički dio ukoliko ne budemo to uspjeli sami.

“Schmidt mudro čeka da vidi da li ćemo se mi dogovoriti i onda ako se to ne desi da će nametnuti i politički dio”, rekao je Konaković.

Pročitajte još