Novi Dani
BIH

Dodik o Šmitovom zakonu: To je sve plačljiva opozicija izgurala, naravno da ću i dalje da se vozim helikopterom

Kristijan Šmit očigledno ispunjavanja želje sarajevskih stranaka i opozicije u Republici Srpskoj. Ovo što je nametnuto, to nigdje nema na svijetu, tvrdi u razgovoru za “Glas Srpske” Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH koji će u oktobru završiti svoj prvi mandat na toj funkciji.

Drugi neće ni pokušati da osvoji jer se na izborima kandidovao za predsjednika Republike Srpske. Odlazak iz Sarajeva dobar je povod za osvrt na protekle četiri godine, ali u BiH je gotovo nemoguće ignorisati dnevnopolitička pitanja jer događaji sustižu jedan drugi.

Odluka Nijemca koji se predstavlja kao visoki predstavnik za BiH samo je posljednja u nizu. Odustajanje Šmita od namjere da promijeni Izborni zakon na način da olakša legitimno predstavljanje u Domu naroda FBiH za Dodika je dokaz da njegovim akcijama upravljaju sarajevski političari, a da će sve dovesti do još veće majorizacije Hrvata u FBiH. S druge strane, za nametnute tzv. tehničke izmjene Izbornog zakona koji bi trebalo da spriječe govor mržnje, sve vidove neprimjerenog ponašanja u kampanji kao i zloupotrebu javnih resursa, Dodik ističe da je Centralnoj izbornoj komisiji sada data “inkvizicijska uloga”.

– Ako američki predsjednik ide u kampanju za drugi mandat, onda on koristi sve resurse, najviše iz bezbjednosnih razloga – ističe Dodik.

-Da postoji konsenzus svih faktora u RS da se zbog nametanja bilo kakvog zakona dogovorimo da mi ne izlazimo na izbore i da ih organizujemo samo na prostoru RS, ja bih to prihvatio. Ali ako bismo se mi povukli, onda bi na izbore izašli ovi koji hoće, a to je opozicija, i njih bi stranci verifikovali. Tako da smo mi primorani da učestvujemo u toj priči. Nastavićemo pravnu borbu, ali i u takvim okolnostima ćemo pobijediti. Imamo istraživanja koja nisu naša, došla su sa strane, koja govore o određenim rezultatima, optimistična su, ali treba još mnogo da radimo. SNSD je blizu apsolutne podrške za sastav parlamenta, Željka Cvijanović i ja ne bi trebalo da imamo problema u pojedinačnim kandidaturama, ali treba da se radi, i mi radimo.

Mi smo sve svoje turbine upalili i krenuli. Nije nama problem da ispoštujemo to što je nametnuto iako oni prijete da bi, navodno, Milorad Dodik, ako bi koristio auto Predsjedništva i otišao na miting, bio skinut sa liste. Milorad Dodik u Predsjedništvu se vozi kolima koja je kupila stranka, imamo saobraćajnu dozvolu na SNSD. Nisam htio da tamo u Sarajevu kupujem auto. Za mog mandata nije kupljeno vozilo u Predsjedništvu. Dakle, ja ću stranačkim automobilom ići u kampanju, rekao je Dodik.

Na konstataciju da se vozi i helikopterom koji nije kupila stranka Dodik odgovara.

Helikopterom najčešće idem u neku zvaničnu posjetu načelniku ili nekom preduzeću i na kraju tog dana posjetim stranačku strukturu, što je sasvim normalno. Na kraju krajeva, ovi iz bezbjednosnih krugova određuju kako ja mogu da se krećem. Oni odlučuju. Naravno da ću se ja i dalje voziti helikopterom tamo gdje budem išao na zvanične sastanke u svojstvu člana Predsjedništva. Naravno da nije bilo tih zloupotreba koje pokušavaju da nametnu. Neka provjere, imaju mehanizme. To je sve plačljiva opozicija izgurala, kao, eto, on stiže helikopterom, a oni ne mogu da stignu automobilima. A ja imam energije više nego svi oni zajedno, izjavio je.

Cijeli intervju na webstranici Glasa Srpske

Pročitajte još