Novi Dani
Svijet

Uhapšen vodeći ruski stručnjak za hipersonične projektile

139411090929271836991584

Foto:Ilustracija CC

Jedan od vodećih ruskih stručnjaka za razvoj hipersoničnih raketnih sustava uhapšen je pod sumnjom da je počinio veleizdaju, izvijestila je novinska agencija TASS.

Aleksandar Šipljuk je voditelj hipersoničnog laboratorija pri Institutu za teorijsku i primijenjenu mehaniku u Novosibirsku.

Posljednjih je godina koordinirao istraživanja vezana uz razvoj hipersoničnih raketnih sustava.

Image
dr Aleksandar Šipljuk

Prema TASS-u, koji se poziva na jednog od Šipljukovih kolega, na institutu je obavljen pretres.

Vlasti su izvršile pretres instituta i stručnjak je odveden u zatvor Lefortovo u Moskvi.

Šipljuk se profesionalno uglavnom bavio razvojem aerofizičkih istraživačkih metoda i aerodinamike hipersoničnih letjelica, odnosno mašina koje lete brzinama iznad brzine zvuka.

Anatolij Maslov, kojeg su krajem juna uhapsile ruske tajne službe FSB-a, dolazi iz iste institucije kao i Šipljuk. Prema izvoru TASS-a, Maslov je uhapšen zbog pružanja osjetljivih hipersoničnih podataka.

Fizičar Dmitrij Kolker, kojeg je FSB takođe odveo iz Novosibirska, preminuo je početkom jula u pritvorskom centru u Moskvi. Tajna služba je u bolnici zadržala naučnika sa posljednjom fazom raka.

Za izdaju u Rusiji zaprećena je kazna od 20 godina zatvora. Ruske snage sigurnosti su posljednjih godina uhapsile brojne naučnike i optužile ih za ovaj zločin zbog navodnog prosljeđivanja osjetljivih dokumenata strancima.

Prošle godine je u zatvoru preminuo 78-godišnji fizičar Viktor Kudrjavcev, kojeg je ruska tajna služba optužila za špijunažu. Prema riječima branioca, zdravlje naučnika narušeno je više od godinu dana pritvora.

Tass

Pročitajte još