Novi Dani
Svijet

Komunistička ministrica najpopularnija u ljevičarskoj Vladi Čilea – Osvaja podršku mlađih glasača

Bivša studentska liderka i generalna sekretarka čileanske vlade ističe se u administraciji novog predsjednika Gabriela Borića, koja po ocjeni tamošnjih medija gomila neforsirane greške i čiji kabinet nudi znakove slabosti.

Pola ozbiljno, pola u šali, unutar Palate La Moneda kažu da je Gabriel Borić sretan što u svom timu ima nekoga ko je sposoban gasiti požare.

Analogija se ne odnosi na stručnjaka u području sigurnosti ili hitnih slučajeva, već ukazuje na dužnosnicu koja je postala poznata po svojoj sposobnosti da deaktivira – ili preusmjeri – kontinuirane komunikacijske pogreške u kojima je njezina nova uprava gotovo zarobljena.

Camila Vallejo (34 godine) je ministarka, glasnogovornica vlade i najbolje je ocijenjena žena u kabinetu ljevičarskog konglomerata . 

Politički iskovana u Komunističkoj omladini i pod kišobranom studentske revolucije koja je početkom 2011. i 2012. uz zahtjeve za besplatno i kvalitetno obrazovanje, danas je javna službenica i sa svoje pozicije moći kapitalizirala je poziciju izloženosti koja mu omogućava da pokaže svoj politički talent.

“Ona posjeduje komunikacijsku vještinu temeljenu na adekvatnoj kontroli situacije iz koje šalje poruke, kao i pripremljenost u rukovanju i proizvodnji informacija, što je čini da ne griješi, ocjenjuje Claudorui El Górógazgui političko komuniciranje s Katoličkog univerziteta iz Valparaisa.

“Njena politička ekspertiza , temeljena na kontinuiranom usavršavanju retoričke argumentacije na razini univerzitetskih skupština, stranačkih instrukcija i sl, daje joj godinama razvijenu komunikacijsku čvrstoću. Sve se to prenosi trezvenim, izravnim sadržajem, osmišljenim za televizijske izjave i ne zaboravljajući fokus na građanina , koji omogućuje bliskost i vjerodostojnost”, dodao je akademik.

Budući da je postala predsjednica Studentske federacije Univerziteta u Čileu, a zatim se u dva mandata učvrstila kao zastupnica, Vallejo (geografkinja po struci) postala je zaštitno lice među liderima ljevicePred vratima plebiscita 4. septembra koji će odlučiti hoće li se novi ustav odobriti ili odbaciti, ona i dalje igra važnu ulogu.

“Bila je bezuvjetni saveznik reformskog programa Michelle Bachelet (bivše predsjednice) i bila je ključna u artikuliranju predsjedničkih predizbora između Borića i [komunističkog vođe] Daniela Jaduea, sporazuma koji je kasnije doveo do proceduralne stvarne vladine koalicije”, prisjetio se Rodrigo Espinoza, Koordinator političkog opservatorija UDP.

Ta je specifična težina, zapravo, također poslužila za povećanje podrške javnosti. Prema istraživanju pod nazivom Mori-Faithful Labor Barometer koje je objavljeno ovog petka, ministar Glavnog sekreterijata vlade Camila Vallejo je političarka s najvećom budućnošću u zemlji. 

Prema studiji, Vallejo je dobila 52% preferencija i daleko iza gradonačelnice Providencije, desničarke Evelyn Matthei, koja je dobila 29%, i glavnog tajnika predsjedništva, Giorgia Jacksona ( 2%).

“Za razliku od drugih ličnosti u kabinetu kao što je ministar unutarnjih poslova, Izkia Siches ; osoba zadužena za portfelj ekonomije, Nicolás Grau ili sam predsjednik, Vallejo ima sporiji, smireniji, spokojniji i vrlo jasan način prijenosa, bez upadanja u proturječja ili pravljenja pogrešaka , komentirao je Rodrigo Espinoza, također akademik iz UDP škole političkih nauka.

Otkako je preuzeo mjesto u vladi Borića – svog saborca iz studentskih dana – Vallejo je morala neprestano izlaziti i davati objašnjenja za razne kontroverze. 

“Pa, to je dio mog posla”, odgovara Vallejo na pitanje kako se nosio s pogreškama same vlade. “Svaki put kad nastanu problemi zbog izjava u intervjuu, zbog izreka, razgovaramo, kažemo ‘što je bilo? Šta si rekao? Što si pokušao reći? I dobro moramo odgovoriti javnosti “, dodala je ministrica.

“Postoje izjave koje su, naravno, nesretne, napravili smo takve greške. Ali također je uvijek važno pokazati ne samo ono što govorimo, već i ono što radimo,” izjavila je Vallejo.

Novi stil

Sa svojim dolaskom u vladu, Vallejo je također počeo istraživati ​​razigraniji aspekt pri komuniciranju o napretku te je promovirao korištenje društvenih mreža usmjerenih na mlađu publiku. Ona se čak javljala uživo s intervjuima s drugim ministrima.

“Ova strategija približavanja rada ministara mladim biračima ima veze s približavanjem tvrdom jezgru biračkog tijela Široke fronte koja je bila ključna za izbor Borića, a također će biti ključna za odobravanje novog ustava, rekao je akademik Rodrigo Espinoza.

Lanacion.com

Pročitajte još