Novi Dani
Svijet

Novi napadi na Krimu, Rusi masovno bježe sa poluostrva (VIDEO)

Ruski državni mediji izvještavaju da je rekordan broj automobila prešao Krimski most, koji povezuje Krim pod ruskom okupacijom s Rusijom – što sugerira da brojni Rusi koji su se naselili u regiji nakon aneksije 2014. sada bježe.
Institut za proučavanje rata kaže da su napadi na ruske pozicije na Krimu vjerojatno dio veće ukrajinske kontraofenzive.

Nadalje, kažu kako se vjerojatno radi o ukrajinskoj protuofenzivi da bi se povratila kontrola nad zapadnom obalom Dnjipra.

Iako Ukrajina nije potvrdila da stoji iza ovih napada, ISW piše kako je cilj oslabiti ruske opskrbne pravce.

U međuvremenu, ukrajinski general Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, priznao je da ruske snage nastavljaju napredovati u Donbasu, ali je rekao da je situacija pod kontrolom.

“Informirao sam svog kolegu o situaciji na prvoj crti bojišnice. Ona je intenzivna, ali potpuno kontrolirana”, rekao je Zalužni nakon razgovora s kanadskim generalom Wayneom Donaldom Eyreom.

Zalužni je dodao da “neprijatelj nastavlja napredovati duž cijele crte bojišnice. U isto vrijeme, neprijatelj svaki dan izvodi oko 700-800 granatiranja naših položaja, koristeći od 40 do 60.000 komada streljiva.”

Krim je dugo bio sigurna zona za Ruse. Više nije

Veći dio ruske crnomorske flote, prema ukrajinskim tvrdnjama, morao se prebaciti iz Sevastopolja u Novorosijsk na drugoj obali Crnog mora, dalje od ukrajinskih Neptuna i drugih protubrodskih projektila.

A onda je prošli utorak Krim potresao niz dramatičnih eksplozija u zračnoj bazi Saki blizu grada Novofedorivke.

Nakon početne šutnje obiju strana o očitom napadu, dužnosnik ruskog ministarstva obrane je eksplozije neuvjerljivo pripisao “kršenju protupožarnih mjera” u zračnoj bazi.

Visoki ukrajinski dužnosnik je pak za Sky News otkrio da iza napada stoje ukrajinske specijalne snage koje djeluju na okupiranom području. Ipak, neki su analitičari i dalje skeptični i vjeruju da uništenje prije odgovara raketnim udarima nego podmetnutom eksplozivu.

Eksplozije su u svakom slučaju izazvale paniku među većinski ruskim civilnim stanovništvom na Krimu i natjerale turiste s krimskih plaža, ako ne u bijeg, onda svakako u raniji povratak s ljetovanja od predviđenog.

Cijeli tekst porčitajte na Index.hr

Pročitajte još