Novi Dani
Srbija

Vučić o litiji protiv Evroprajda: Srbija je pozornica za posredni rat Istoka i Zapada

Litija Beograd

Foto:Facebook

Srbija je pozornica za posredni rat između Istoka i Zapada, rekao je u intervjuu za Rojters predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Agencija ocenjuje da Beograd pokušava da delikatno balansira između svoje ambicije da se pridruži EU i svojih veza sa Rusijom i Kinom.

„Srbija je u posebnoj ili specifičnoj situaciji, u Srbiji kroz političke aktere, kroz obostrani nevladin sektor, kroz medije, kroz različite društvene grupe, imate bukvalno rat proksija velikih sila, i to vidite na ulicama svaki dan, u svakom smislu“, poručio je Vučić.

Vučić je dao intervjuRojtersudan posle „Litije za spas Srbije“ protivnika gej parade, na kojoj su mogle da se vide ruske zastave i transparenti sa likom predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Ne mogu da kažem da je to (protest) bio posredni napad, jer je tamo bilo mnogo običnih ljudi… ali da li postoji posredni sukob u Srbiji… ima ga, nema sumnje, Istok i Zapad“, kazao je Vučić za Rojters u svom kabinetu.

Dodao je da je „ovo juče što se događalo protiv parade, to je bio vidljivo najveći skup ikada u slavljenim građanskim protestima, u borbi protiv Vučića, nikada nije toliko ljudi bilo“.

Na pitanje da li je litija odraz antizapadnog sentimenta, on navodi da jednim delom jeste.

„Jednim delom mnogo energije uloženo je da se ni od čega napravi velika tema, zato što je najlakša, najprijemčivija kod običnih ljudi, da bi se dodatno uradilo nešto protiv Zapada. Sa druge strane, Zapad ne razume i ne želi da razume da narod svaki dan sluša – morate da uradite ovo oko Kosova, morate da pustite da se organizuje ovo, pa morate ono, pa nećemo da vam otvorimo taj klaster jer vi niste još za nas, to izaziva otpor kod ljudi, a to niko na Zapadu to neće da čuje“, ocenio je Vučić.

„Ja vas sad pitam, pa čekajte ljudi, sedam ili osam godina držimo zaredom bez problema, i nikad ništa pozitivno niste rekli, a ako ima nešto da se degodi, tog trenutka 500 vas izađe sa saopštenjima, a sa druge strane, baš brige ove jedne za sve to, jer oni jedva čekaju takvu reakciju da vide, baš ih briga što to nije najbolji signal prema našim građanima, pre svega, prema celokupnoj međunarodnoj javnosti, baš ih briga za sve, zato što svi imaju te svoje uske, proksi, partikularne interese“, dodao je.

„Pokušavamo da preživimo sa što manje rana i ožiljaka“

Srbija je kandidat za članstvo u EU, koja je njen najveći pojedinačni trgovinski partner i investitor. Ona je vojno neutralna, podseća Rojters, ali održava veze sa NATO i kupuje oružje od država članica alijanse.

Agencija dodaje da je, međutim, Srbija skoro u potpunosti zavisna od ruskog gasa i takođe od Moskve kupuje naoružanje. Kina je veliki investitor, najviše u oblastima rudarstva i infrastrukture, navodi Rojters.

I mada je Srbija osudila rusku invaziju na Ukrajinu u UN, odbija da se pridruži sankcijama Moskvi. I Peking i Moskva podržavaju srpsko protivljenje nezavisnosti Kosova, podseća Rojters.

„Pokušavamo da preživimo… sa što manje rana i ožiljaka ako je moguće“, kazao je Vučić, za kojeg Rojters navodi da je bivši nacionalista koji je kasnije prigrlio proevropske politike.

Dodaje da je Srbija „isključena iz mogućnosti da strategijski razmišlja“.

„Moramo na dnevnom nivou da rešavamo probleme, dovedeni smo u situaciju da ničim dodatno ozbiljnim sem proživljavanjem i održavanjem i blagim pokušajem da pokažete ljudima da se borite za blago povećanje njihovog standarda ne možete ništa drugo da učinite“, poručio je Vučić.

Upitan da li se planira povećanje penzija, on odgovara „planiramo zato što to pod ovakvim uslovima fiskalno možemo da izdržimo“.

Planiramo povećanje penzija

„Ali, ne znam kako ćemo da izdržimo ako budemo morali da plaćamo ovoliku cenu struje i gasa i ovoliku cenu svega, ja to stvarno ne znam i ne postoji taj čovek koji to zna. Spremni smo za sve to da uložimo i tri milijarde, ali da uložimo osam milijardi, je l’ vi razumete o kom novcu pričamo“, zabrinut je Vučić.

Smatra da „mi sebe ne možemo da sačuvamo“.

„A sa druge strane, struja je kod nas neka vrsta socijalne kategorije već decenijama, i ne možete ljude preko noći da naviknete da to ne zavisi od nas, da postoji tržište i da moramo da platimo cenu rata koji se odvija na evropskom tlu“, poručio je Vučić.

„Ne verujem da vlasti u Prištini žele ozbiljan dijalog“

Kada se radi o pitanju Kosova, Vučić je kazao da ne veruje da vlasti u Prištini žele „ozbiljne razgovore ili ozbiljan dijalog, već da veruju da mogu da ostvare svoje planove uz podršku sa Zapada“.

„Verujem da će te zemlje koje… štite takozvanu nezavisnost Kosova… ubediti režim u Prištini da se ne igraju sukoba, da se ne igraju vatrom u regionu koji je svakako pun problema“, kazao je Vučić.

Dodao je da se narednih nedelja očekuje još razgovora i diplomatskih napora izaslanika EU i SAD, sa ciljem da se reši pitanje registarskih tablica sa Kosovom.

N1

Pročitajte još