Novi Dani
Svijet

Herson: Planovi za referendum o pripajanju rusiji pauzirani zbog bezbednosne situacije

Ukrajina Herson

Foto:Twitter

Ruski zvaničnik u ukrajinskoj oblasti Herson izjavio je u ponedjeljak da su planovi za referendum o pridruživanju Rusiji “pauzirani” zbog sigurnosne situacije, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

Kiril Stremousov, zamjenik šefa vojno-civilne regionalne administracije koju je imenovala Rusija, također je rekao da je vitalni drumski most Antonivskyi, koji prelazi rijeku Dnjepar u blizini grada Hersona, neprohodan za automobile nakon nekoliko sedmica ukrajinskog granatiranja.

Ruski zvaničnici ranije su predložili da se referendumi o pridruživanju Rusiji održe u septembru u Hersonu, kao i u susjednoj regiji Zaporožje i samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk kako bi se poklopili s lokalnim izborima u Rusiji.

Ruske snage su u martu zauzele skoro čitavu oblast Hersona, a grad Herson ostaje jedina ukrajinska regionalna prestonica koju je Rusija zauzela otkako je poslala oružane snage u Ukrajinu 24. februara.

Posljednjih sedmica, rusko držanje Hersona, kopnenog mosta kojim ruske snage mogu stići do i sa Krima koji je anektirala Rusiju, izgledalo je sve klimavije.

Niz atentata na zvaničnike koje je postavila Rusija u regionu kulminirao je 30. augusta pucnjavom u Alekseja Kovaljeva, bivšeg poslanika stranke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji se pridružio administraciji Hersona koju podržava Rusija.

Ukrajina je prošle sedmice saopštila da je pokrenula kontraofanzivu s ciljem ponovnog zauzimanja regiona nakon što je sedmicama granatirala mostove i skladišta municije.

Izvještavanje Reutersa

Pročitajte još