Novi Dani
Svijet

Zelenski kaže da će večeras objaviti dobre vijesti o kontraofanzivi! Snimci pokazuju da su Ukrajinci vjerovatno ostvarili napredak kod Harkova

Bakalija

Foto:Twitter

Predsjednik Ukrajine večeras će objaviti “pozitivne vijesti o protuofenzivi svoje vojske u istočnoj regiji Harkiva”, objavio je savjetnik njegovog stožera Serhij Leščenko.

“Večeras će stići sjajne vijesti od predsjednika Zelenskog o protuofenzivnoj operaciji u regiji Harkiv”, objavio je. Nije dao više detalja.

Ukrajina je prošlog tjedna pokrenula protuofenzivu, uglavnom se fokusirajući na južnu regiju Herson. Do sada je izvijestila o nekoliko uspjeha.

Zelenski bi vjerovatno mogao objaviti da su Ukrajinci zauzeli predgrađe Balaklije u regiji Harkov gdje takođe ukrajinska vojska provodi ofanzivne operacije. Desetine snimaka na društvenim mrežama potvrđuju to.

Novinar njemačkog Bilda Julian Ropcke koji često izražava skepsu prema ukrajinskim tvrdnjama, objavio je da su ukrajinske snage oslobodile Verbivku u Harkovskoj oblasti i dageolocirane snimke potvrđuju.

“Tešku ukrajinsku ofenzivu kod Balaklije i Izjuma potvrđuju i ruski izvori”, navodi on.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci ukrajinskih vojnika kako ulaze u ovo mjesto.

Snimci borbi takođe pokazuju eksploziju ruskog skladišta kod Bakalie.

Nastavljena ofanziva na Herson

Julian Ropcke takođe navodi da su ukrajinske snage u Hersonskoj oblasti oslobodile selo Olhyne (dostupne su i geolocirane snimke) zadržavaju vojni zamah u tom području, gurajući se južnije u još dva područja.

“Ruski izvori negiraju to izvješće, ali nemaju vizualni argument koji bi potkrijepio njihovu tvrdnju”, navodi on.

Proruski čelnik u Hersonu priznao: Ukrajinci žestoko napadaju

Ruski mediji izvještavaju o teškom bombardiranju u blizini grada Nove Kakovke u regiji Herson, u kojoj su Ukrajinci nedugo pokrenuli dugo očekivani protunapad.

Čelnik ruske administracije Nove Kakovke danas je rekao da je grad “opet pod raketnim napadom Oružanih snaga Ukrajine”, pa dodao: “Ovo je osma zračna uzbuna koja je oglašena danas”.

Vladimir Leontijev, čelnik ruske administracije tog okupiranog rada, rekao je: “Preko noći su ispaljena 74 projektila. Granatiranje je nastavljeno ujutro. Pogodili su cestovnu infrastrukturu i hidroelektranu”.

“Većinu projektila odbila je naša protuzračna obrana. Iz dana u dan rezultati naše protuzračne obrane su sve bolji”, dodao je Leontijev.

U Novoj Kakovki nalazi se strateški važna hidroelektrana te most preko rijeke Dnjepar koji je učestalo na meti ukrajinskih zračnih udara i artiljerije. CNN navodi kako je prelazak preko mosta trenutno nemoguć zbog teških oštećenja.

Pročitajte još