Novi Dani
Svijet

Putin se predomislio, najavio da će ograničaiti izvoz žitarica iz Ukrajine

Putin Ekonomski St.peterburg Sankt

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u srijedu na nadolazeću globalnu krizu s hranom i rekao da će razgovarati o izmjenama značajnog sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine kako bi se ograničile zemlje koje mogu primati teretne pošiljke.

Putin je u srijedu rekao da je Moskva učinila sve što je mogla da osigura da Ukrajina može da izvozi svoje žito, ali da će se problemi na globalnom tržištu hrane vjerovatno intenzivirati i da prijeti humanitarna katastrofa.

Putin je rekao da je Rusija potpisala sporazum u julu, uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, uz razumijevanje da će pomoći u ublažavanju porasta cijena hrane u zemljama u razvoju, ali su umjesto toga bogate zapadne zemlje koristile sporazum.

“Ako izuzmemo Tursku kao posredničku zemlju, onda se gotovo svo žito izvezeno iz Ukrajine ne šalje u najsiromašnije zemlje u razvoju, već u zemlje Evropske unije”, rekao je Putin u srijedu na ekonomskom forumu u gradu Vladivostoku na istoku zemlje.

Putin je rekao da će razmotriti “ograničavanje destinacija za izvoz žitarica i druge hrane” i da će o toj ideji razgovarati s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, koji je pomogao u posredovanju u sporazumu za otključavanje izvoza iz južnih ukrajinskih luka u julu.

Reuters

Pročitajte još