Novi Dani
Svijet

Ukrajinci stigli do Kupjanska, počele borbe za grad koji je gradonačelnik Rusima predao bez borbe u prvim danima rata

Kupjanskl

Foto:Twitter

Novinar njemačkog Bilda Julina Ropcke objavio je da su ukrajinski vojnici nakon zauzimanja Balaklije stigli do Kupjanska.

On je objavio fotografije ukrajinskih vojnika koji su se slikali na ulazu u grad a iste fotografije dijele se i na ruskim telegram kanalima.

“Ukrajinska vojska je stigla je u Kupyansk i bori se u gradu ako ima Rusa da ga brane. Područje označeno upitnikom vjerojatno je također djelomično ili potpuno pod ukrajinskom kontrolom, ali za sada nije vizualno nepotvrđeno, napisao je.

Radi se o gradu koji je gradonačelnik Genadij Macegora uprvim danima rata predao Rusima bez borbe.


Nakon što je grad predat RusimaUkrajinci su izašli na proteste ali to nije promijenilo ništa.

“Ukrajina će vjerojatno povratiti grad Kupjansk u regiji Harkiv u roku od 72 sata”, rekao je američki think-tank Institut za rat (ISW).

Prema njegovoj posljednjoj procjeni, ukrajinske snage su napredovale 20 km do grada te bi njegovo ponovno zauzimanje značajno pogoršalo komunikaciju između ruskih snaga u regiji.

“Ruski pozadinski položaji u Harkivskoj oblasti izloženi su daljnjem ukrajinskom napredovanju, a ukrajinske snage će vjerojatno zauzeti Kupjansk unutar sljedeća 72 sata”, navodi Institut za rat.

“Gubitak Kupjanska i drugih pozadinskih područja na kritičnim kopnenim komunikacijskim linijama omest će ruske napore da podrže ofenzivne i obrambene operacije, ali neće u potpunosti prekinuti ruske komunikacijske linije s Izjumom”, dodaje se.

Novidani.com

Pročitajte još