Novi Dani
Svijet

Mađarska pozvala EU na toleranciju nakon suspenzije 7,5 milijardi eura: Treba nam vremena, predložili smo 17 mjera koje mogu otkloniti sve zabrinutosti Eu

Mađarskoj je potrebno vrijeme i poziva svoje partnere iz Evropske unije da budu “tolerantni”, izjavila je mađarska ministrica pravde Judit Varga.

Ona je to rekla nakon što je Evropska komisija predložila da se suspenduje izdavanje sredstava Mađarskoj u vrijednosti od oko 7,5 milijardi eura, zbog zabrinutosti oko demokratskog nazadovanja i mogućeg lošeg upravljanja EU sredstvima.

Varga je rekla da je Mađarska predložila 17 mjera koje “mogu da otklone sve zabrinutosti” koje je iznijela Evropska komisija, prenosi agencija Beta.

“Potrebno je vrijeme, jer čak i ako postoje ubrzane procedure za usvajanje zakona i izmjenu zakona, potrebno je formirati nove institucije. Za to morate da zaposlite nove kadrove”, rekla je Varga novinarima u Briselu.

Rok do 19. novembra

Dodala je da očekuje da će Mađarska imati vremena do sredine novembra da pokaže da je na pravom putu.

Evropski komesar za budžet Johannes Hahn rekao je ranije da, uprkos mjerama koje je Mađarska predložila za ispravku nedostataka, Evropska komisija preporučuje suspenziju dijela preuzetih obaveza za tri operativna programa u okviru kohezione politike, u procijenjenom iznosu od 7,5 milijardi eura.

Koheziona sredstva, jedan od najvećih dijelova budžeta EU-a, pomažu zemljama da unaprijede svoje privrede i infrastrukturu do EU standarda.

On je rekao da bi Mađarska do 19. novembra trebalo da odgovori i ispravi zamjerke koje je navela Unija.

IZVOR: AGENCIJE

Pročitajte još