Novi Dani
Sport

To što su uradile košarkašice BiH je filmska priča: Do prije par godina nisu ni imali reprezentaciju, danas su među 12 najboljih na Svjetskom prvenstvu

Zenska Kosarka

Foto: KS BIH

Ako tražite tim godine onda je reprezentacija BiH “košarkaška bajka” glasi naslov članka koji je nedavno Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila na zvaničnoj stranici.

I zaista sve što se dešavalo oko košarkašica BiH koje će večeras debitovati na Svjetskom prvenstvu među 12 najboljih izgleda kao filmska priča. Malo ljudi zna da BiH do prije nekih 7 godina uopšte nije ni imala reprezentaciju.

Novinar Saša Ibrulj u tekstu objavljenom prošle godine prisjetio se da je sredinom 2011. godine BiH na svom je terenu u okviru tadašnje B divizije savladala Luksemburg s 21 poenom razlike. Ono što je malo tko znao u tom trenutku je da je to posljednja natjecateljska utakmica reprezentacije za dugo vremena.

-Čitavih pet godina, dva kvalifikacijska ciklusa, zemlja koja je imala europskog klupskog prvaka 1989. i koja je dala jednu od najboljih svjetskih košarkašica svih vremena, Raziju Mujanović, uopće nije imala reprezentaciju. Slaba organizacija saveza, katastrofalna financijska, pa ako hoćete i politička situacija, sve je to guralo žensku košarku koja je ionako bila na marginama u totalni amaterizam, zapisao je.

Krajem 2015. BiH reprezentacija ponovo nastupa u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo i završava na poslednjem mjestu u svojoj grupi sa 5 poraza i samo jednom pobjedom.

Bio je to potpuno novi početak a okosnicu reprezentacije činile su kapiten Milica Deura, zatim Marca Gajić, Matea Tavić, Nikolina Džebo, Nikolina Babić i Nikolina Delić i Melisa Brčaninović.

Već u sledećim kvalifikacijama BiH je samo loša koš razlika dijelila od plasmana na Evropsko prvenstvo 2019. godine iako je svega nekoliko igračica iz BH reprezentacije nastupalo u evropskim takmičenjima.

Ipak nakon tih kvalifikacija sve se promijenilo i zemlja koja je bila totalni autsajder u ženskoj košarci počela je pobjeđivati najbolje.

Za BiH igra najbolja košarkašica na svijetu

Kvalifikacije za Eurobasket 2021. godine nisu puno obećavale zbog teške grupe ali je BiH već u prvom kolu napravila senzaciju i pobijedila Rusiju u gostima. Tada je za Bosnu prvi put zaigrala djevojka koja će postati najbolja igračica svijeta odnosno MVP ženske WNBA lige.

Jones4
Foto: KS BiH

Jonquel Jones sa Bahama u reprezentaciju BiH je doveo selektor Goran Lojo nakon što je odstranio naturalizovanu amerikanku Lynettu Kizer.

Jonquel Jones je bila šesti pick prve runde WNBA drafta iz 2016. godine. Njoj je trebao evropski pasoš kako bi nastupala u ruskomEkaterinburgu.

WNBA igračice po sezoni mogu zaraditi do 500.000 dolara godišnje, s bonusima i zato većina igračica nakon završetka WNBA sezone seli u Europu — gdje klubovi mogu platiti i do milijun i pol dolara po sezoni.

Tako je Jones zaigrala za Bosnu i Hercegovinu i bila jedna od najzaslužnijih za odličan rezultat i osvajanje petog mjesta na Evropskom prvenstvu 2021. godine.

Peto mjesto u Evropi

Već u prvoj utakmicu BH košarkašice napravile su senzaciju i pobijedile favorizovanu Belgiju sa 15 poena razlike i ispunile naslovnice evropske sportske štampe.

Zbog kiksa protiv Slovenije završile ipak na drugom mjestu u grupi i do kraja turnira igrale protiv težih protivnika.U razigravanju za četvrtfinale nakon sjajnog meča pobjeđuju Hrvatsku i zakazuju duel sa domaćinom i glavnim favoritom turnira Francuskom.

Prije te utakmice povrijedila se druga najbolja BH košarkašica Marica Gajić ali su popularne “Zmajice” pružile sjajan otpor i do prije par minuta prije kraja držale rezultatski priključak. Ipak su poražene ali su pobjedom nad Švedskom izborile peto mjesto i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Na kvalifikacionom turniru u Japanu ponovo se povrijedila Marica Gajić ali loša igra i poraz od Kanade nije poljuljao pouzdanje BH reprezentacije.

U senzacionalnom mež protiv domaće ekipe Japana, trećeplasirane sa Olimpijskih igara BiH drži rezultatski priključak do samog kraja iako su fenomenalne Japanke ubacile čak 20 trojki na toj utakmici.

Jpn
Foto: KS BiH

Predvođene sjajnom Jonquel Jones košarkašice BiH prave preokret i pobjeđuju a kako se Bjelorusija nije pojavila na završnom turniru izborile su i plasman na Svjetsko prvenstvo.

“Slažem se da se 2021. može okarakterizirati kao godina renesanse bosanskohercegovačke košarke“, izjavio je selektor Goran Lojo.

Lojo46
Foto: KS BiH

“Otišli smo kao autsajderi i vratili se kao heroji nacije. Ostvarili smo najveći uspjeh ikada bosanskohercegovačkog ekipnog sporta na velikom takmičenju. Svakako, ovaj podvig je rezultat dugogodišnjeg timskog rada i zalaganja. Ovo zaista znači puno za našu ‘malu zemlju’ velikog srca. Vrata velikih klubova se sada otvaraju i našim igračicama, što je svakako važno za budućnost tima. Ono što je možda najvažnije od svega jeste da su naši rezultati podstakli veliki broj djevojčica da počnu trenirati košarku. To znači da sada možemo stvoriti veću bazu za razvoj domaćih klubova i omladinskih reprezentacija”, navodi Lojo i tekstu objavljenom na zvaničnom sajtu FIBA-e.

Zmajice3
Foto: KS BiH

Tako je BIH izborila prvi nastup na Svjetskom prvenstvu gdje učestvuje samo 12 najbolji ekipa. Noćas u 2:30 po našem vremenu debituju u prvoj utakmici protiv Portorika, već narednog dana igraju protiv Kine a zatim slijede utakmice protiv Južne Koreje, Belgije i apsolutnog favorita turnira selekcije SAD-a.

Na turniru neće biti Marice Gajić i Melise Brčaninović, dvije BH igračice koje nastupaju u evropskim takmičenjima što će svakako biti veliki hendikep. Jonquel Jones tek danas se priključila reprezentaciji jer je prije tri dana igrala finale WNBA lige.

FIBA je objavila i favorite turnira a BiH je prem na 7. mjestu iza ekipa Japana i Belgije koje je već pobjeđivala tako da bi uz malo sportske sreće mogla ostvariti i istorijski plasman.

Novidani.com

Pročitajte još