Novi Dani
Kosovo Srbija

Srbija i Rusija u UN-u potpisale važan dokument. Kosovo poziva da se zaustavi proces evropskih integracija Srbije

Selakovic Lavrov Un

Šefovi diplomatije Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine, objavilo je MIP Srbije.

Plan je potpisan na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a MIP je na Tviteru objavio video snimak potpisivanja i razmene potpisanog dokumenta.

Sudeći po snimku, Plan konsultacija potpisan je u prostorijama ruske misije pri UN.

Šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja (Blerim Vela), pozvao je na zaustavljanje procesa integracija Srbije u Evropsku uniju nakon što su na marginama Generalne skupštine UN-a Srbija i Rusija zaključile sporazum u vezi sa spoljnom politikom.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izvestilo je sinoć da su Nikola Selaković i njegov kolega iz Rusije, Sergej Lavrov, potpisali plan o konsultacijama između dva ministarstva za period 2023-2024.

Ova vest naišla je na kritiku iz Prištine.

Oglasio se šef kabineta Vjose Osmani sa porukom da Srbija uskađuje svoju politiku sa Rusijom, ali ne i sa Evropskom unijom.

„Srbija radi na daljem usklađivanju svoje spoljne politike sa Rusijom. Srbija ne uspeva da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU i njenim državama članicama o Ukrajini“, poručio je Bljerim Velja u objavi na Tviteru.

Podcrtava da bi pristupanje Srbije EU trebalo da bude zaustavljeno.

„U tako ključnom trenutku za Evropu više ne bi trebalo da bude dvostrukih razgovora“, smatra šef kabineta kosovske predsednice.

kossev

Pročitajte još