Novi Dani
Srbija

Opozicija u Srbiji osudila sporazum sa Rusijom: Kad ceo svet osuđuje Moskvu, naš ministar gura prst u oko celom civilizovanom svetu

Selakovic Lavrov Un

Opoziciona Stranka slobode i pravde osudila je potpisivanje diplomatskog dokumenta između između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije, saopšteno je 24. septembra.

Ministri spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su 23. septembra Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.

Selaković je šef diplomatije u tehničkom mandatu, jer se u Srbiji očekuje formiranje nove vlade posle izbora u aprilu 2022.

Selaković je istaknuti funkcioner Srpske napredne stranke predsednika Aleksandra Vučića, koja je na izborima osvojila najviše glasova, a dosadašnja premijerka Ana Brnabić dobila je mandat i za sastav nove vlade. Nije poznato da li će Selaković imati funkciju u novoj vladi.

Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da je “neverovatno da u momentu dok čitav svet sa strahom prati poteze Moskve koji ugrožavaju svetski mir i gleda svakodnevna stradanja ukrajinskog naroda”, ministar Selaković zaključuje sporazum sa državom koja “direktno krši Povelju UN i namerava da svojoj teritoriji prisajedini terotoriju druge međunarodne priznate zemlje”.

U četiri ukrajinska regiona pod kontrolom Kremlja od 23. do 27. septembra traju montirani referendumi, koji su, prema oceni zapadnih zvaničnika, korak ka aneksiji tih teritorija od strane Rusije.

Ukrajina i Zapad su osudili referendume, odbacujući ih kao ilegalne.

“Na takvu odluku Moskve negativno su reagovale ne samo Evropska unija i Amerika, već i Kina i Indija. Na kraju krajeva, Srbija je u više navrata i zvanično podržala teritorijalni integritet Ukrajine”, dodaje se u saopštenju SSP.

“Kad ceo svet osuđuje ponašanje Moskve, naš tehnički ministar gura prst u oko celom civilizovanom svetu i potpisuje sporazum koji nije morao da se potpiše”, dodaje SSP.

Vulin:Predsednik Vučić je poslednji slobodni lider u Evropi

Ocenjuju da se tim potezom Selakovića “narušava pozicija” Srbije oko Kosova i “dodatno izoluje Srbija od ostatka sveta koji brani suverenost država”.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, je komentarišući kritike Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za naredne dve godine, izjavio da “proširenje saradnje sa Rusijom nije pitanje poštovanja prošlosti, već odgovorna odluka okrenuta budućnosti”.

“Srbija poštuje međunarodno pravo i zato zahteva da se poštuje njen teritorijalni integritet, bar koliko i ukrajinski. Predsednik Vučić je poslednji slobodni lider u Evropi kome je dozvoljeno da od najprestižnijih svetskih govornika podsećaju na licemerje velikih sila koje bez griže savesti rasparčaju Srbiju, a navodno se zaklinju u teritorijalni integritet Ukrajine. Ako su velike sile Zapada tako iskrene prema Ukrajini pošto su dosledni u poštovanju međunarodnog prava, Ukrajinci treba da budu zabrinuti”, poručio je Vulin, navodi se u saopštenju MUP-a.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine i u tome ima podršku Rusije. Dijalog Srbije i Kosova vodi se pod okriljem Evropske unije.

Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova za 2023-2024. godinu je potpisan u Njujorku, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je na Tviteru objavilo video snimak potpisivanja i razmene potpisanog dokumenta.

Sa snimka se može zaključiti da je Plan konsultacija potpisan u prostorijama ruske misije pri Ujedinjenim nacijama.

Ovo je prvi diplomatski dokument na visokom nivou koji su Srbija i Rusija potpisale od 24. februara, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Rusija se zbog agresije na Ukrajinu nalazi pod sankcijama Evropske unije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Vlasti u Srbiji su glasale za nekoliko rezolucija u Ujedinjenim nacijama kojima se Rusija osuđuje zbog invazije na Ukrajinu.

Ipak, Srbija, iako je kandidat za članstvo u EU, odbija da uskladi svoju politiku sa evropskom i uvede sankcije Rusiji.

Fon Kramon: ovo je skandal

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon prokomentarisala je potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za naredne dve godine i ovaj sporazum nazvala “ozbiljnim skandalom”, prenosi “Nova.rs”.

„Ovo je ozbiljan skandal. Usred besnog rata, ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije potpisuje plan buduće saradnje sa ruskim agresorom. Ili je to možda samo signal za nas da zamrznemo pristupne pregovore u Evropsku uniju, jer ulazak u EU ne ide preko Moskve“, napisala je na Tviteru fon Kramon.

Šefovi diplomatije Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su juče u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine, objavio je večeras MIP Srbije.

Plan je potpisan na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a ministarstvo je na Tviteru objavili video snimak potpisivanja i razmene dokumenta koji je, sudeći po snimku, potpisan u prostorijama ruske misije pri UN.

Pročitajte još