Novi Dani
Svijet

Zelenski: Na nekoliko frontova napredujemo, Moskva nad krimskim Tatarima provodi genocid

Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kasno sinoć u redovnom obraćanju javnosti kazao je da je Kijev postigao pozitivne rezultate na nekoliko frontova.

“Žestoke borbe vode se na mnogim područjima fronta u ukupnoj dužini od preko 2.000 kilometara. Ovo je Donjecka oblast, naša Harkovska oblast, Hersonska oblast, kao i Nikolajevska i Zaporoška oblast. Imamo pozitivne rezultate na nekoliko frontova”, rekao je zelenski.

Istakao je da ciljevi Kijeva bez obzira na sve ostaju identični.

“Bez obzira šta se dogodi ove sedmice u Rusiji, bez obzira koje korake teroristička država planira, bilo političke ili vojne, zadaci Ukrajine se ne mogu promijeniti: borimo se za život i slobodu svih Ukrajinaca”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Također optužio je Moskvu da na poluostrvu Krimu provodi genocidnu politiku mobilišući krimske Tatare.

“Zločinačku mobilizaciju Rusija koristi ne samo da produži patnju ljudi u Ukrajini i da dodatno destabilizuje svijet, već i da fizički uništi muškarce – pripadnike autohtonih naroda koji žive na teritorijama koje privremeno kontroliše Ruska Federacija. Situacija na okupiranom Krimu je katastrofalna. Podaci o krimskim Tatarima su u potpunosti potvrđeni: većina tamošnjih mobilizacionih pisama data je upravo krimskim Tatarima. To je još jedan element ruske genocidne politike, još jedan razlog za trenutnu i oštru reakciju cijelog svijeta”; kazao je Zelenski.

Dodao je da se ista politika provodi i na teritoriju Rusije zbog koje trpi stanovništvo Dagestana, cijelog Kavkaza, Sibira i drugih teritorija.

Pročitajte još