Novi Dani
Svijet

Učenice u Iranu više se ne plaše, otjerale pripadnika pravojne policije. Ajatolah se oglasio: Krivi su Amerika i Izrael

Iran Skole

Novi video objavljen na internetu prikazuje učenice iz Irana koje se zezaju s pripadnikom iranskih paravojnih snaga Basij, koje se plaše, nakon što su se antivladini protesti koji su zahvatili zemlju proširili na učionice.

Tinejdžeri mašu maramama u vazduhu i viču “gubi se, Basiji”, čoveku koji je zamoljen da im se obrati.

BBC nije mogao provjeriti izvještaje da je snimljen u Širazu u utorak.

Paravojna dobrovoljačka milicija Basij osnovana je u Iranu 1979. godine po nalogu ajatolaha Homeinija.

Basij je pomogao snagama sigurnosti u suzbijanju protesta izazvanih smrću mlade žene u pritvoru.

Na drugim snimcima koji su kružili društvenim mrežama vidi se kako muškarac viče “smrt diktatoru” dok druga grupa djevojaka hoda kroz saobraćaj u gradu Sanandaj na sjeverozapadu zemlje i stariju ženu kako plješće dok neskrivene učenice skandiraju “sloboda, sloboda, sloboda” na protest na ulici.

U novom snimku izgleda da nastavnik prijeti učenicima isključenjem ako ne pokriju glavu , nakon što organiziraju sedeći protest u školskom dvorištu.

A peti, navodno snimljen u gradu Karadž, prikazuje učenice koje se vide kako vrište i bježe od muškarca, za kojeg se smatra da je pripadnik snaga sigurnosti u civilu, koji vozi motocikl po trotoaru.

Nemire je izazvala smrt Mahse Amini, 22-godišnje žene koja je pala u komu nekoliko sati nakon što ju je pritvorila moralna policija 13. septembra u Teheranu zbog navodnog kršenja strogog zakona prema kojem žene moraju pokrivati ​​kosu hidžabom , ili marama. Umrla je u bolnici tri dana kasnije.

Njena porodica je tvrdila da su je policajci tukli pendrekom po glavi i udarali je glavom o jedno od njihovih vozila. Policija je negirala da je maltretirana i rekla da je doživjela srčani udar.

Prvi protesti održani su u sjeverozapadnom Iranu, odakle je gospođa Amini, a potom su se brzo proširili širom zemlje.

Mlade žene bile su na čelu nemira, ali tek u ponedjeljak su učenice počele javno učestvovati u velikom broju.

To je došlo dan nakon što su snage sigurnosti nakratko opkolile prestižni tehnološki univerzitet Sharif u Teheranu kao odgovor na protest u kampusu. Desetine učenika su navodno pretučeni, vezani za oči i odvedeni.

Snimak pokazuje postupanje policije sa ženama

U ponedjeljak je i vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, prekinuo šutnju o nemirima i optužio SAD i Izrael, najveće neprijatelje Irana, za orkestriranje “nereda”. On je takođe dao punu podršku snagama bezbednosti, koje su grupe za ljudska prava optužile za ubistvo desetina ljudi.

U utorak su se pojavili izvještaji da je broj poginulih u sukobima između osoblja sigurnosti i antivladinih demonstranata u gradu Zahedanu na jugoistoku zemlje porastao na 83.

Zahedan je glavni grad provincije Sistan Baluchistan, koja graniči i s Pakistanom i s Afganistanom, i ima znatan broj sunitskih muslimana.

Vlasti su saopćile da su snage sigurnosti napale naoružani separatisti Beluči – nešto što je imam najveće gradske džamije negirao.

Nasilje je izbilo u petak, kada su demonstranti opkolili policijsku stanicu, a policajci su otvorili vatru.

Iran Skole

Tenzije u gradu su pojačane navodnim silovanjem 15-godišnje djevojčice od strane šefa policije na drugom mjestu u Sistan Baluchistanu.

U drugom događaju u utorak, državni mediji su citirali glavnog tužioca Teherana koji je rekao da je pravosuđe otvorilo istragu o smrti Nike Shakarami, 16-godišnje djevojke koja je nestala nakon učešća u protestima u glavnom gradu 20. septembra.

Njena tetka je rekla da je u posljednjoj poruci Nika rekla prijateljici da je juri policija, a da je njena porodica 10 dana kasnije pronašla njeno tijelo u mrtvačnici u pritvorskom centru.

Izvori bliski porodici rekli su za BBC Persian da su prije nego što su uspjele sahraniti Niku, snage sigurnosti ukrale njeno tijelo i tajno ga sahranile u selu 40 km (25 milja) od rodnog grada njenog oca, Koramabada, na zapadu zemlje.

BBC

Pročitajte još