Novi Dani
Srbija

Srbiji nije mjesto u EU, prijateljstvo s Rusijom je važno

Aleksandar Vulin Mup

Foto: MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija što prije prihvati da “ne želi” biti dio Evropske unije (EU) i da joj “tamo nije mjesto, bit će bolje”.

Dodao je da odnos Srbije prema EU “nije stvar emocija nego racionalnih odluka”.

“Nije pitanje hoćemo li mi u EU, pitanje je hoće li EU Srbiju. Sudeći po suludim ucjenama kojima nas izlažu da priznamo Kosovo, ukinemo Republiku Srpsku i uvedemo sankcije Rusiji, oni nas ne žele”, rekao je Vulin.

Ustvrdio je da je EU kao savez “stvar prošlosti”, jer su gubitkom političke nezavisnosti zemlje EU “postale teritoriji, a ne države”.

“Konačnu odluku o prijemu novih članica donosi svaki parlament svake zemlje EU. Zar stvarno mislite da će Hrvati glasati za ulazak Srbije u EU bez ikakvih drugih uslova? Model ‘dvije Njemačke’ često se spominje, ali potpuno neutemeljeno. Nijemci su živjeli u obje Njemačke, a Njemačka je bila podijeljena jer je provocirala”, dodao je Vulin.

“EU kao savez je stvar prošlosti”

Ustvrdio je da je EU kao savez stvar prošlosti, jer su gubitkom političke neovisnosti zemlje EU postale teritoriji, a ne države.

“Smatram da je prijateljstvo s Rusijom od najveće važnosti i da bez njega riskiramo fizički nestanak Srbije”, poručio je Vulin.

Agencije

Pročitajte još