Novi Dani
Svijet

Ukrajinska vojska probila ruske linije odbrane u Donjecku i Lugansku. Da li je na pomolu nova ofanziva?

Ukrajine

U svom operativnom ažuriranju od 18:00, 24. oktobra, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je oslobađanje tri sela u Luganskoj oblasti i jednog u Donjeckoj oblasti.

“Tokom današnjeg dana, Odbrambene snage Ukrajine odbile su neprijateljske napade na području naselja Spirne, Soledar, Bakhmut, Andriivka, Maryinka i Pervomaiske. Zahvaljujući uspješnim akcijama, naše trupe su potisnule neprijatelja iz naseljaKarmazynivka,MiasozharivkaiNevskeu Luganskoj oblasti iNovosadoveu Donjeckoj oblasti.

Sva pomenuta naselja nalaze se u blizini istočne administrativne granice Harkovske oblasti, okrenuta prema području ključnog grada Svatove u Luganskoj oblasti, gde su ruske trupe uspostavile svoju odbrambenu liniju nakon što se u septembru urušio čitav njihov sektor fronta u Harkovskoj oblasti .

Novinar njemačkog BILD-a Julian Ropcke u svom izvještaju danas pominje sedam naselja.

-Ukrajinska vojska oslobodila je još sedam naselja u sjevernom Donjecku, istočnom Harkivu i zapadnoj Luganskoj oblasti, gurajući liniju fronte dalje na istok prema strateškom gradu Svatove koji je okupirala Rusija. Rusi su potvrdili ukrajinska izvješća. U velikoj su nevolji, napisao je.

Tokom jučerašnjeg dana pojavili su se i izhvještaji da je ukrajinska vojska u protuofanzive porisnula ruske snage iz Bakhmuta.

Pročitajte još