Novi Dani
NEMA DALJE

Kako su Nadrealisti prije 30 godina zamišljali PROTESTE VLASTI: Dosta nam je šuplje, ne možemo u institucijama tražiti prava, ovako mora

Strajk Vlasti

Foto.Screenshot

U vrijeme kada je nastala, TV serija “Top lista nadrealista” britkim humorom osvojila je milione gledalaca na prostoru bivše Jugoslavije.

Raspadom zajedničke države kultna serija nije izgubila na popularnosti, naprotiv pokazalo se da su kultni Nadrealisti predvidjeli mnoge stvari, o čemu svjedoče klipovi na YouTube

Ko još ne pamti “sarajevski zid”, kraj rata 1995. godine, nacional-detektore, nepripremljenog TV voditelja koji intervjuira profesora Miljenka Popovića. Dugačak je spisak pojava i događaja koje su Nadrealisti predvidjeli.

Jedan od skečeva koji se pretvorio u stvarnost više puta nakon raspada Jugoslavije je i kultni skeč “Štrajk vlasti” iz 1991. godine.

Radnja se odvija ispred institucija BiH gdje tri vladajuće nacionalne stranke protestuju jer im je ponestalo svježeg kapitala da sa njim manipulišu a od rudara se traži da rade više kako bi isplatili njihove lične dohotke.

U jednom trenutku kad rudari shvate da ne mogu ispuniti zahtjeve vlasti kojima plata kasni pet dana predlažu da vlast u institucijama sisterma traži svoja prava na šta dobijaju odgovor “ne može, ovako mora”.

Predstavnik vlasti u jednom trenutku ostaje zaprepašten kad shvati da rudari “imaju svoj voz” što je protumačio kao vrhunac bahatosti dok vlast radi u teškim uslovima kada su joj se natovarili na vrat i glad i nacionalna netrpeljivost.

Pogledajte prilog

title="TLN, Štrajk vlasti" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen="">

Pročitajte još