Novi Dani
Svijet

Bijela kuća strahuje od poraza demokrata na izborima za Kongres, Biden priznao da se “utrka zaoštrila”

President Joe Biden Delivers Remarks To Department 3e9445 1600

Foto:CC

Bijela kuća sve više strahuje da bi na izborima 8. novembra, koji se organizuju na polovini aktuelnog predsjedničkog mandata, demokrate mogle izgubiti kontrolu nad oba doma Kongresa, kažu zvaničnici američke administracije.

Nedavne ankete pokazuju da su demokratem koje su svojevremeno imale osjetnu prednost u nekim izborima za Senat sada “na ivici”, prenosi Reuters.

Navodi se da se prema tim istraživanjima Zastupnički dom jasno okreće ka republikancima, iako su predsjednik SAD-a Joe Biden i neki savjetnici ranije ove godine predviđali da bi ga demokrate mogle zadržati.

Predviđa se da bi gubitak kontrole nad jednim ili oba doma Kongresa duboko oblikovao naredne dvije godine mandata Bidena, pri čemu se očekuje da republikanci blokiraju zakone poput onih o abortusu i policiji, koji su pioritet aktuelnog demokratskog predsjednika.

Biden priznao da ‘utrka zaoštrila’

Dodaje se da se, s druge strane, od republikanaca očekuje da pokrenu istrage “o enormnom trošenju vlasti Demokratske stranke i poslovnim odnosima” i privatnom životu predsjednikovog sina Huntera Bidena.

Neki zastupnici se nadaju da će opozvati Bidena, članove njegovog kabineta ili potpredsjednicu Kamalu Harris.

Biden je u maju predvidio da će njegove kolege demokrate ostvariti uspjeh i u Zastupničkom domu i u Senatu, ali je prošle sedmice priznao da se utrka zaoštrila.

Ipak se nada da će se situacija promijeniti i da će demokrate imati šanse na izborima 8. novembra.

IZVOR: AGENCIJE

Pročitajte još