Novi Dani
Svijet

(FOTO/VIDEO) Ukrajinska vojska ušla u Herson, građani slave na ulicama

Herson Ulazak

Foto:Twitter

Društvenim mrežama kola sve više fotografija iz Hersona. Građani tog donedavno okupiranog grada postavili su više ukrajinskih zastava te dočekuju pripadnike Oružanih snaga Ukrajine.

Ispred zgrade uprave u Hesonu građani su razvili veliku ukrajinsku zastavu.

Prema neslužbenim izvještajima s društvenih mreža, prvi ukrajinski vojnici ušli su u Herson, grad na jugu Ukrajine iz kojeg se danas potpuno povukla ruska vojska.

Brojni snimci pokazuju kako građani sa zastavama dočekuju ukrajinske vojnike.

Društvenim mrežama proširila se fotografija na kojoj se vidi kako građani Hersona pozdravljaju ukrajinske vojnike pred pubom za koji je geolokacijom utvrđeno da se nalazi na zapadu grada.

Stanovnici Hersona automobilima iz kojih vijore ukrajinske zastave voze gradom i trube nakon što je potvrđeno da je ukrajinska vojska ušla u Herson. Na taj način svima daju do znanja da je Herson oslobođen nakon okupacije koja je trajala dulje od osam mjeseci.

Kako javlja Guardian, izgleda da se ukrajinski vojnici kreću prema centru grada.

Sergij Klan, zastupnik hersonskog regionalnog vijeća, rekao je novinarima da dio ruskih vojnika nije uspio napustiti Herson nakon mjeseci okupacije te da su se presvukli u civilnu odjeću.

„Broj tih ljudi nije poznat“, dodao je Klan bez navođenja dokaza za tvrdnju. Pozvao je lokalne stanovnike da ostanu kod kuće dok ukrajinska vojska počisti grad.

Klan je kazao i kako su se brojni ruski vojnici utoplili u pokušaju bijega preko rijeke.Rusija nije još komentirala njegove tvrdnje.

Na jednom od snimaka vidi se kako građani uklanjaju plakate sa ruskom propagandom na kojem piše Rusija je ovde zauvijek.

Na jednom od tih plakata napisano je do 11. novembra.

FhSA6EsWQAMvqOn?format=jpg&name=medium

Rusko ministarstvo obrane ranije u petak objavilo je da je dovršilo povlačenje vojske sa zapadne obale Dnjepra te da Rusija pritom nije zabilježila žrtve niti izgubila opremu.

Ukrajinski čelnik Hersona: Gotovo cijeli grad je pod kontrolom naše vojske

Član ukrajinskog regionalnog vijeća Hersona na Telegramu je građanima Hersona poručio da ostanu u svojim kućama dok vojska pretražuje grad u potrazi za ruskim vojnicima koji su ostali u gradu.

Tvrdi i da se velik broj ruskih vojnika utopio pokušavajući pobjeći iz Hersona plivanjem preko rijeke Dnjepar. Dodao je kako je “gotovo cijelig rad” pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine.

Agencije

Pročitajte još