Novi Dani
Svijet

Borrell najavio da će EU trenirati 15.000 ukrajinskih vojnika

Joseph Borrel

Foto.CC

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell izjavio je uoči današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU o temama o kojima će se razgovarati u Briselu.

Kada je riječ o Ukrajini, Borrell je poručio kako će se danas ozvaničiti početak vojne obuke za ukrajinske vojnike.

“Danas ćemo potvrditi važnu odluku trening misije za ukrajinsku armiju. Diskutovali smo o tome i odlučili smo u rekordnom vremenu da će misija biti pokrenuta za nekoliko sedmica. Održavat će se u Poljskoj i trenirat ćemo 15.000 ukrajinskih vojnika. Ruska armija se povlači, to je dobra vijest i moramo nastaviti podržavati Ukrajinu u našim kapacitetima”, poručio je Borrell.

Jedna od tema o kojoj će se razgovarati je i situacija na Zapadnom Balkanu, a za Borrella je na ovom području glavni problem odnosi Kosova i Srbije.

Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, Borrell je rekao kako je ključna tema u ovom trenutku odnosi između Srbije i Kosova.

“Dosta vremena sam posvetio Kosovu i Srbiji. Sastao sam se s Kurtijem i Vučićem i tu imamo novu krizu, moramo ući u krizni način ponašanja. Razgovarali smo o rješenjima. Pozivam obje strane da poštuju posvećenost, ispune obaveze iz prethodnih dogovora i traže strukturalno rješenje”, ističe Borrell.

Pored situacije na Zapadnom Balkanu i Ukrajini, Borrell je potvrdio kako će se na današnjem sastanku razgovarati o uvođenju novih sankcija Iranu te situaciji u Africi.

Pročitajte još