Novi Dani
Svijet

Rakete pale u Poljsku. Ubijene dvije osobe

Ruskje Posljska

Foto:Twitter

Dvije osobe su poginule su od posljedica eksplozije u poljskom selu Przewodówu u okrugu Hrubieszów, na granici s Ukrajinom. Službe, uključujući i predstavnike vojske, izašle su na lice mjesta.

Przewodów je mali gradić udaljen pet kilometara od granice sa Ukrajinom. Kako je javio Radio Lubin poginule su dvije osobe.

Image 11

U sušari za žito došlo je do eksplozije. Između ostalog, uništeni su elementi lokalne infrastrukture i poljoprivredni traktor, rekao je policajac lokalnim medijima.

“Uzroci ovog događaja trenutno nisu poznati”, rekao je policajac Marcin Lebiedowicz za Radio Lublin.

Neki poljski mediji objavili su da je do eksplozije došlo nakon pada projektila. Ta vijest nije potvrđena.

Premijer Mateusz Morawiecki, u konsultaciji s predsjednikom, hitno je danas poslijepodne sazvao Komitet Vijeća ministara za pitanja nacionalne sigurnosti i odbrane. Portparol Vlade Piotr Müller rekao je novinarima o “kriznoj situaciji” i apelovao da se ne objavljuju neprovjerene informacije.

Kako prenosi Guardian, visoki američki obavještajni zvaničnik potvrdio je da su ruski projektili prešli u Poljsku, članicu NATO-a, ubivši dvije osobe.

Latvijski ministar: Zločinački ruski režim ispalio je rakete na zemlje NATO-a

Artis Pabriks, latvijski ministar obrane, kaže da se radi o ruskim raketama.

“Moja sućut našoj poljskoj braći po oružju. Zločinački ruski režim ispalio je projektile koji nisu gađali samo ukrajinske civile nego su pali i na teritorij NATO-a u Poljskoj. Latvija u potpunosti stoji uz svoje prijatelje Poljake i osuđuje ovaj zločin”, napisao je.

Ukrajinac Geraščenko: Navodno se radi o ruskim raketama

Vijest je odmah komentirao i Anton Geraščenko.

“Pojavila se informacija da je premijer Poljske sazvao hitan sigurnosni sastanak nakon što su dvije ruske rakete navodno pale u Przewodów, poljski grad 100 km udaljen od ukrajinskog Lavova. Poginule su dvije osobe”, napisao je Anton Gerašenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

Podsjetimo, danas poslijepodne došlo je do jednog od najjačih ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove. Napadnuti su Kijev, Harkiv, Lavov te brojni drugi gradovi. Poljska je članica NATO-a. Članak 5. NATO-a nalaže da u slučaju napada na jednu članicu, sve druge članice moraju je braniti.

Pročitajte još