Novi Dani
Svijet

Ministar odbrane SAD-a: Ovo je ruski svijet tiranije. Nakon niza poraza na bojnom polju žele ostaviti Ukrajince bez grijanja, vode i struje

Secretary Of Defense Lloyd J. Austin III Visits USS Nimitz 210225 D XI929 1009 50980737013

Ruska invazija na Ukrajinu ponudila je pregled “mogućeg svijeta tiranije i nemira”, izjavio je američki ministar obrane Lloyd Austin u subotu u govoru na sigurnosnom forumu u Kanadi, prenosiReuters.

Austinove primjedbe bile su neke od njegovih najsnažnijih do sada o važnosti pomoći međunarodne zajednice Kijevu u prevladavanju Rusije nakon gotovo devet mjeseci rata, a izrečene su u trenutku koji bi mogao biti prekretnica u sukobu.

Nakon niza poraza na bojnom polju, Rusija je usmjerila raketne napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu zbog kojih bi milijuni civila mogli biti izloženi zimskoj hladnoći. Moskva se nada da će iscrpiti ukrajinsku raketnu obranu i dobiti vrijeme za osvježavanje svojih snaga, kažu dužnosnici Pentagona.

Austin je ustvrdio da Rusija krši zakone rata. “Ovo nisu samo propusti. Ovo nisu iznimke od pravila. Ovo su zvjerstva”, rekao je Austin. “Ruski projektili ostavili su nedužne Ukrajince bez grijanja, vode i struje. Vidjeli smo napade na škole. Ubijenu djecu. Bombardirane bolnice. Središta ukrajinske povijesti i kulture pretvorena u ruševine.” Moskva niječe da njezine oružane snage namjerno gađaju civile ili civilnu infrastrukturu.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici pomogli su u opskrbi oružjem, obavještajnim podacima i obukom ukrajinskih snaga, ali nisu izravno intervenirali u ratu protiv Rusije. Austin je rekao da Sjedinjene Države neće biti uvučene u “rat po izboru” ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali je upozorio na rizike od globalnog širenja nuklearnog oružja ako Moskva prevlada. “Putinove kolege autokrati promatraju. I mogli bi zaključiti da bi im nabavka nuklearnog oružja dala vlastitu dozvolu za lov”, rekao je Austin. “A to bi moglo pokrenuti opasnu spiralu nuklearne proliferacije.”

Austin je nekoliko dana nakon razgovora kineskog i američkog predsjednika rekao da Peking, poput Moskve, traži “svijet u kojem moć čini pravo”. Dodao je da kineski zrakoplovi lete u blizini samoupravnog Tajvana u rekordnom broju gotovo svakodnevno, dok se broj, kako ih je nazvao, “opasnih presretanja” američkih ili savezničkih snaga na moru ili u zraku od strane Kine povećava.

Napetosti između Taipeija i Pekinga porasle su otkako je Kina organizirala ratne vježbe u blizini tog demokratski upravljanog otoka u kolovozu nakon posjeta predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Peking, koji na Tajvan gleda kao na kinesku pokrajinu, dugo je govorio da će samoupravni otok staviti pod svoju kontrolu i nije isključio upotrebu sile da to učini.

Vlada u Taipeiju odbacuje tvrdnje Pekinga i kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o njegovoj budućnosti. Austin je rekao da Sjedinjene Države izvlače lekcije iz Ukrajine kako bi “pojačale samoobrambene sposobnosti naših indo-pacifičkih partnera”. “Pomažemo im da postanu agilniji i otporniji”, rekao je Austin.

Agencije

Pročitajte još