Novi Dani
Svijet

Zelenski: Ukrajinska vojska napreduje u Donjecku i Lugansku

Ukrajina 1

Foto: Twitter

Predsjednik Ukrajine Volodimi Zelenski rekao je da se teške borbe se nastavljaju u oblasti okupiranog Donbasa.

Rusija je tokom noći granatirala stambeni objekat u Harkovskoj regiji, a eksplozije su se čule i u blizini Melitopolja, u regiji Zaporožje. U Ukrajini se poboljšava i situacija sa strujom.

U oblasti Donjecka i Luganska, ukrajinska vojska postepeno napreduje, a na jugu uništava neprijateljski potencijal, rekao je Zelenski.

“Najžešće borbe, kao i ranije, vode se u oblasti Donjecka. Iako je danas manje napada – zbog pogoršanja vremena, broj ruskih granatiranja je, nažalost, izuzetno velik”, rekao je Zelenski.

Uvečer 20. novembra, ruske okupatorske snage napale su selo Ševčenkove u Kupjanskom okrugu u oblasti Harkov.

Pod vatrom se našao stambeni objekat i pod njegovim ruševinama bi moglo biti ljudi. Na mjesto događaja stigli su spasioci, ali do večeri nije bilo informacija o žrtvama.

Tri eksplozije odjeknule su također u blizini privremeno okupiranog grada Melitopolja u regiji Zaporožje, prenosi u nedjelju kasno navečer Ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Ukrajinske Hromadske pišu da su eksplozije zabilježene u blizini reaktora nuklearne elektrane Zaporožje, ali navode da nema oštećenja te da je nivo radijacije normalan.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izvijestio i da su energetski radnici uspjeli olakšati situaciju snabdijevanjem svjetlom u nizu regija.

Pročitajte još