Novi Dani
BIH

Borenović o sukobu Jelene Trivić i Draška Stanivukovića: Dodik uživa dok gleda šta se dešava, jede kokice i uživa

Predsjednistvo Pdp

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je iza njih je vrlo težak, turbulentan period, snažnih pritisaka, tenzija, očekivanja, razočarenja, u kojima smo svi vjerovali da je došao momenat da se dese, kako je rekao, neophodne promjene.

On je ocijenio da trenutni sukob u PDP-u odgovara samo Dodik koji u tome uživa.

Uživa. Pije koka kolu, jede kokice i gleda film. Uživa šta se dešava unutar opozicije. Iskreno se nadam i sve ću učiniti da to njegovo uživanje traje što kraće, da taj film koji on sad gleda traje što kraće, da se takve stvari ne dešavaju, da se zaustavi sa tom vrstom unutrašnjih trzavica, od kojih se pravi neka vrsta sukoba u kojem režim uživa.

Prolaze stvari na koje mi treba da reagujemo dovoljno jako kao i do sada, koje zaslužuju demokratski i politički odgovor.

Čeka nas važna godina 2023., izborna za PDP, godina u kojoj ćemo imati sabor partije na kojem ćemo birati novo rukovodstvo. Neću nikad napustiti PDP, neću otići nigdje, neću se pasivizirati, ali odluka koju smo donijeli 2019. godine da se ograniči mandat predsjednika, na moju inicijativu, je tu. Ne želim da budem lider političke partije vječno i da na taj način urušavam i suzbijam mogućnost da nove političke strukture dobiju i formalno ključna mjesta u PDP. Oni su već tu. To je ispit zrelosti i demokratske hrabrosti. To jeste hrabrost, ja ne vidim na Zapadnom Balkanu nijednu političku partiju koja ima tu vrstu ograničenja, izjavio je Borenović.

Kada je u pitanju sukob između Jelene Trivić i Draška Stanivukovića lider PDP-a je izjavio da su njihovi ciljevi isti ali su putevi do tog cilja različiti.

“Volio bih da se nastavimo i dalje snažno baviti onim što se desilo u tom izbornom periodu, tom žestokom izbornom krađom, manipulacijom, lopovlukom, onim što je rađeno i što je ustanovljeno kontrolnim brojanjem. Da te neke unutrašnje trzavice, kojih je bilo, ali možda ne u tolikoj mjeri koliko je buknulo u javnosti, da se te nesuglasice, nerazumijevanja, nervoze kod svih nas, da se pokuša iz ovog izaći jači, sa određenim poukama, jer dolazi vrijeme promjena i unutar PDP-a. Nasljednici su tu, imamo mlađe ljude koji su energični, politički profilisani, etablirani, prepoznati u javnosti, pokazuju energiju, želju, fokusiranost da ovo bude normalnije društvo, slobodnije, da to u PDP-u imamo. Smatram to uspjehom i zaostavštinom, koji u finišu možda djeluje turbulentno, ali i to je demokratski tok, demokratski okvir u kojem dolazi do različitih mišljenja. Mnogo puta smo čuli i kod Jelene i kod Draška da je njihov cilj isti – slobodna, sigurna, razvijena, ekonomski snažna, prosperitetna zemlja, i Banjaluka, i Republika Srpska, i dejtonska BiH. Njihovi putevi, kako doći do tog cilja, možda se razlikuju, ali isti je cilj. To jeste ponekad mučno, ali, na kraju krajeva, možda je i to bilo neminovno, kao neka vrsta sazrijevanja, ispita zrelosti” kazao je Borenović za portal Buka.

Cijeli intervju možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte još