Novi Dani
Tema dana

Cijene nafte padaju nakon odluke G7. Evo kako će ona uticati na prihode Rusije

RUSIJA NAFTA

Cijene nafte na svjetskom tržištu pale su za gotovo deset dolara od stupanja na snagu odluke G7 o ograničenju cijena ruske nafte.

Uprkos pomiješanim predviđanjima analitičara od kojih su neki predviđali da će embargo EU na uvoz ruske sirove nafte iodluka G7 dovesti do porasta cijena, to se za sada ne događa.

Cijena nafte BRENT trenutno se kreće oko 77,9 dolara dok je na dan stupana na snagu ograničenja G7 cijena u pojedinim momentima iznosila oko 88 dolara.

HOĆE LI TO SMANJITI RUSKE PRIHODE

Kada su američki dužnosnici prvi put iznijeli ideju ograničavanja izvoznih cijena ruske nafte kao odgovor na planirani europski embargo u martu, obećali su uskratiti prihode za rusku ratnu mašineriju, istovremeno izbjegavajući razorni skok cijena nafte.

Ali održavanje ruske nafte na tržištu i niske globalne cijene uskoro je postao veći prioritet kako su cijene nafte skočile, rekli su ljudi upoznati s razvojem mehanizma i energetski analitičari.

Ograničenje cijena nafte od 60 dolara po barelu koje su u ponedjeljak nametnule zemlje G7 i Australija to potvrđuje, u skladu sa trenutnim tržišnim cijenama.

Analitičari kažu da će gornja granica imati mali neposredni uticaj na prihode od nafte koje Moskva trenutno zarađuje. Rusija je u ponedjeljak saopćila da ograničenje neće naštetiti finansiranju njene “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Granica cijena je “nesrećan kompromis koji će vrlo malo učiniti da se ruski prihodi od nafte” smanje sa sadašnjih nivoa, rekao je Ben Cahill, stručnjak za energetsku sigurnost u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

“Stvarno mislim da je glavni cilj američkog trezora bio da ublaži zabranu transporta, osiguranja i usluga u EU koje su dio sankcija na izvoz ruske nafte”, rekao je Cahill.

Ruska mješavina nafte Urals za isporuku u Evropu kotirana je u utorak po prosječnoj cijeni od 55,97 dolara, ispod gornje granice od 60 dolara..

Referentna cijena nafte tipa Brent pala je u utorak na najniži nivo od januara na ispod 80 dolara, produžujući trend pada jer je rastuća zabrinutost oko globalne potražnje neutralizirala sve bikovske efekte gornje cijene na prodaju ruske nafte.

Zvaničnici američkog ministarstva finansija, pokretačka snaga koja stoji iza gornje granice cijena G7, nastojali su ravnomjerno odmjeriti smanjenje ruskih prihoda i održavanje ponude, iako su tržišne cijene ponekad uticale na to, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva finansija za Reuters.

“Bilo je trenutaka kada je Brent fluktuirao enormno u proteklih osam mjeseci, kada smo bili zabrinuti jedni za druge, ali općenito, stvorili smo to da budu dva cilja koji imaju jednaku važnost.”

Zvaničnik je rekao da gornja cijena “institucionalizira” trenutne tržišne popuste, tvrdeći da su planovi za gornju granicu odgovorni za pad cijena nafte u posljednjih nekoliko mjeseci.

Analitičari također pripisuju pad svjetskih cijena nafte slabljenju globalne ekonomije, izolaciji zbog COVID-19 u Kini i odluci OPEC+ grupe da održi stabilnu proizvodnju.

CIJENE I PAD RUSKIH PRIHODA

Na trenutnom nivou ograničenja cijena, Rusija bi zarađivala prihode od izvoza nafte od oko 10 do 15 milijardi dolara mjesečno, rekao je Bob Yawger, direktor energetskih fjučersa u Mizuhu u New Yorku.

To je daleko manje od preko 21 milijarde dolara mjesečno koliko je Moskva zarađivala u junu, premaprocjeniMeđunarodne agencije za energiju (IEA), jer je Brent premašio 120 dolara.

Na trenutnim nivoima gornje granice cijena nafte, Rusija zarađuje otprilike isto kao i prije nego što su priče o invaziji na Ukrajinu počeli da dižu cijene. Rusija je zaradila oko 15 milijardi dolara u junu i julu 2021. godine, prije nego što se ruska vojska gomila u blizini Ukrajine.

Nivo gornje cijene od 60 dolara dogovoren je u petak nakon žestoke debate. Poljska, Litvanija i Estonija su tvrdile da bi zemlje Evropske unije trebalo da smanje gornju granicu od 30 dolara, što je bliže ruskoj proizvodnoj cijeni, nakon početnog prijedloga od 65-70 dolara.

BUDUĆI TOKOVI GOTOVINE

Kako su cijene sirove nafte pale, jezik koji okružuje gornju granicu cijena od strane američkih zvaničnika evoluirao je od “smanjenja” ruskih prihoda do “ograničavanja” budućih novčanih tokova.

Zamjenik američkog ministra finansija Wally Adeyemo rekao je na konferenciji Reuters NEXT u New Yorku u četvrtak da će ograničenje “dovesti do toga da Rusija zarađuje manje prihoda u budućnosti i da će imati manje novca za ulaganje u vođenje rata”.

“Ključna stvar koju treba imati na umu je da počinjemo od 60 dolara, ali imamo mogućnost da… dalje koristimo gornju granicu cijene kako bismo ograničili prihode Rusije tokom vremena”, rekao je Adeyemo.

U julu je Adeyemo rekao da je cilj eliminisati “premiju rizika” ili povećanje cena koje je Rusija uvela u naftno tržište svojom invazijom na Ukrajinu, da bi Moskvi dali manje novca da “plati njihovu ratnu mašinu”.

Ako Moskva ispuni prijetnje da će smanjiti proizvodnju umjesto da prodaje naftu zemljama koje poštuju ograničenje, cijene bi mogle porasti, a to bi moglo postati nezgodno za Sjedinjene Države i saveznike G7.

Američki zvaničnici to “žele izbjeći po svaku cijenu”, rekao je Yawger iz Mizuha, dodajući da bi to moglo značiti da “odjednom podrška Ukrajini počinje da prestaje”.

IZBJEGOVANO J E RJEŠENJE KOJE ĆE DOVESTI DO RASTA CIJENA

Tržišta nafte su se značajno promijenila od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara dovela je do skoka cijena.

Procjene unutrašnjeg trezora otprilike u to vrijeme pokazale su da bi globalne cijene sirove nafte mogle premašiti 150 dolara sa embargom EU i bez mjera ublažavanja.

I s obzirom da bi IEA predviđala da bi tržišta nafte mogla izgubiti 3 miliona ruskih barela dnevno ako se uvedu najstrože sankcije EU, Barclays i Rystad Energy upozorili su da bi nafta mogla dostići 200 dolara.

“Prava motivacija Ministarstva finansija nakon marta bila je prvenstveno očuvanje ruskih tokova suočenih sa sankcijama EU, za koje smatraju da nisu dobra ideja”, rekao je izvor upućen u razgovore Bajdenove administracije.

“Oni su vjerovali da ako dođe do skoka cijene nafte, ne samo da će nas naštetiti ekonomski i politički, već će naštetiti zapadnoj podršci Ukrajini”, u njenoj borbi protiv ruske vojske.

Dok je G7 formirao plan, Indija i Kina su kupile rusku naftu sa velikim popustom, a očekuje se da će nastaviti velike kupovine izvan gornje granice cijena, poteze koje je podržala ministarka finansija Janet Yellen.

Pročitajte još