Novi Dani
BIH

Dogovor Osmorke i HDZ-a: Borjana Krišto na čelu Vijeća ministara, Nermin Nikšić premijer Federacije BiH

Osmorka Hdz

U Konjicu je danas održan sastanak predstavnika stranaka tzv. Osmorke i članova HDZ-a BiH.

U Konjicu su bili čelnici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde, Stranke za BiH i Naše stranke – Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Semir Efendić i Edin Forto, dok su s druge strane stigli Dragan Čović, šef HDZ-a i Borjana Krišto.

Tematika današnjeg sastanka bila je podjela funkcija unutar Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, resori i dogovor oko izvršne vlasti.

Krišto se, podsjetimo, spominjala kao kandidatkinja za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, a to je danas i zvanično potvrđeno.

Novinarima se prvi obratio Nermin Nikšić, koji je potvrdio da će Krišto biti mandatar za glavnu poziciju u Vijeću ministara, dok će on biti premijer FBiH.

“Očekujemo da u narednom peroidu što je moguće prije formiramo vlast. Razgovarali smo dalje o raspodjeli resora, ali nismo išli u konkretne raspodjele, izuzev ove dvije pozicije”, rekao je Nikšić.

Potom se obratio Čović, koji je kazao da više neće govoriti “HDZ i osmorka, već partneri”: “S trećim partnerom kad budemo sjeli, u narednih pet do šest dana, usaglasit ćemo dalje elemente, a cilj je da u ovoj godini imamo Vijeće ministara i minimum usvojen budžet.”

Isto se, napomenuo je, odnosi i na vladu u FBiH.

Razgovarali su o onome što opterećava odnose i kako to relaksirati, te kako će ovo partnerstvo “upražnjavati kroz resore”: “U FBiH je to posebno dinamično za sve nas. Tu jedno duže vrijeme nismo pratili ono na što nas život tjera – energetika, poskupljenja, inflacija. Vjerujem, da ćemo se bez ikakvih tenzija dogovarati.”

Cilj je stvoriti atmosferu koja će potvrditi da smo spremni za kandidatski status do kraja ove godine, poručio je.

“Idemo intenzivno, svaku aktivnost usklađivati sa zakonima EU”, rekao je.

Dodajmo i da su prethodno Osmorka i HDZ potpisali dokument, koalicioni sporazumn, nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022. – 2026. godine”.

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

Čović: Ljubav je obostrana

Predsjednik HDZ-a Drana Čović rekao je nakon sastanka da su nastavili procese koje su počeli prije nekog vremena i da će sa osmorkom pokušati formirati vlast na svim razinama.

“Mi smo jasno stava da ćemo ići na to da ćemo ići da u šest kantona imamo svoje ministre, među tih šest i Zeničko-dobojski. To ćemo ići u Zeničko-dobojskom i drugim kantonima gdje ima kapacitet. Ljubav je obostrana. Ideja je da u ovoj godini završimo sve vlade na svim razinama”, kazao je Čović .

Forto: U BiH se dešava revolucija

Predsjednik Naše stranke Edin Forto danas je u Konjicu izjavio da se u BiH dešava revolucija jer je ovo prvi put govori o programskoj koaliciji.

“Naša stranka je stranka principa i programa, to smo ponovili mnogo puta. Kada se formira vlada u Njemačkoj, koalicijska, radi se o stotinama stranica programa i onda se priča o nijansama programa. Mi prvi put pričamo o program, nemojte uzimati to zdravo za gotovo. Na njemu radimo predano sa partnerima i to je već revolucija”, kazao je.

Forto je poručio da će NS insistirati na programu i za državni nivo.

“U subotu je Glavni odbor NS gdje očekujem instrukcije oko čega ćemo razgovarati ispred Osmorke, a onda i na državnom nivou”, kazao je.

Na insistiranje novinara da li je SNSD treći partner Naše stranke, Forto je izbjegao direktan odgovor i ponovio da čeka instrukcije stranačkog Glavnog odbora o tome kako će ući u pregovore.

Pročitajte još