Novi Dani
Tema dana

Rađa se savez od kojeg strahuje Zapad! Posjeta Xi Jinping Saudijskoj Arabiji je jasna poruka Bidenu!

Biden Saudijska Arabia Saudi

Foto:Twitter

Kada je kineski čelnikXi Jinpingstigao u Rijad u srijedu, Saudijska Arabija ga je dočekala s pompom i u okolnostima koje su inače rezervirane za čelnike najvažnijeg strateškog saveznika kraljevstva, Sjedinjene Države.

Četiri borbena zrakoplova Kraljevskih saudijskih zračnih snaga pratila su Xijev zrakoplov nakon što je ušao u zračni prostor zemlje. Potom ga je pri slijetanju pratilo šest akrobatskih zrakoplova koji su ispuštali zeleni dim, kako je izvijestila kineska državna televizija CCTV, a prenosiCNN.

Saudijska državna televizija prikazala je Xija kako silazi niz stepenice svog predsjedničkog zrakoplova u Međunarodnoj zračnoj luci King Khalid, gdje su ga primili princFaisal bin Bandar bin Abdulaziz, guverner regije Rijad, te princFaisal bin Farhan bin Abdullah, saudijski ministar vanjskih poslova. Za kineskog vođu razastrli su ljubičasti tepih, a ispaljen je i počasni plotun. Višednevni posjet uključuje dvije konferencije koje će okupiti čelnike iz cijelog arapskog svijeta. Bit će potpisani deseci trgovinskih, gospodarskih i vojnih sporazuma, u iznosu od više desetaka milijardi dolara.

Saudijski čelnici će u posjet unijeti dozu spektakla. Tradicionalni plesovi s mačevima vjerojatno će se izvoditi na raskošnim prijemima. Saudijski kralj ili moćni prijestolonasljednikMohammed bin Salman, mogli bi kineskom vođi dodijeliti neke počasti i medalje. Još više ekstravagantnih izraza prijateljstva začinit će diplomatske procedure, a sve u cilju naglašavanja produbljivanja partnerstva između Pekinga i Rijada.

Podsjetit će to na jednostavan i neglamurozan tretman koji je bivši američki predsjednikDonald Trumpdobio tijekom svog posjeta Rijadu 2017. godine. To je putovanje također bilo pomno koreografirano trodnevno događanje osmišljeno da impresionira, iako na trenutke nespretno izvedeno.

‘Prekretnica‘ u odnosima

Dobrodošlica Xiju nešto je posve drugo od posjeta predsjednika SAD-aJoea BidenaRijadu ljetos. Nenasmijani prijestolonasljednik Mohammed bin Salman pozdravio je predsjednika udarcem šake o šaku, a zatim ga je javno osramotio tijekom sastanka za okruglim stolom koji je prenosila televizija, najavljujući ograničenje povećanja proizvodnje nafte, čime Rijad nije ispunio zahtjeve SAD-a. Dok je bin Salman izgovarao odluku, saudijska državna televizija prikazala je vidno ogorčenog Bidena koji je, kako se čini, bio zatečen razvojem događaja na koji nije bio spreman.

Mjesecima kasnije, Saudijska Arabija je udvostručila smanjenje proizvodnje nafte.

S oštrim kontrastom u usporedbi s Bidenovim posjetom, raskoš Xijevog putovanja u Saudijsku Arabiju upućuje implicitnu poruku SAD-u. Unatoč opetovanim molbama Washingtona svojim arapskim saveznicima u Zaljevu da odbace kineski trgovinski mamac, odnos te regije s Pekingom nastavlja se razvijati, napredujući ne samo u trgovini, već i u sigurnosti.

“Prva poruka je da je ovo nova Saudijska Arabija. Ovo je novi Zaljev. Ovo je nova stvarnost”, rekao je stručnjak za Ujedinjene Arapske Emirate i viši suradnik na Sveučilištu HarvardAbdulkhaleq Abdullaza CNN. “Nova realnost je da Kina raste i Azija raste i sviđalo se to SAD-u ili ne, moramo se baviti Kinom”.

Posjet predstavlja “prekretnicu” u kinesko-arapskim odnosima, kako je jedan visoki arapski diplomat izjavio za CNN ranije ovog tjedna. To također predstavlja veliki diplomatski trijumf za Mohammeda bin Salmana. Njega je godinama Zapad držao ‘na ledu‘ nakon ubojstva novinaraJamala Khashoggijau saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine, a sada MBS, kako ga mnogi zovu, treba u kratkom roku sazvati sastanke sa Xijem i najmanje 14 drugih arapskih čelnika.

Istovremeno, za Kinu je to prilika da proširi svoj geopolitički utjecaj u bivšem dvorištu SAD-a, a Pekingu će također trebati i više saudijske nafte, nakon što je konačno počeo s popuštanjem covid-mjera.

Prije dva desetljeća, kineski su čelnici bili ‘persona non grata‘ u izrazito antikomunističkoj Saudijskoj Arabiji, koja se povezala s Washingtonom. Tada su SAD bile najveći potrošač saudijske nafte.

CNN

Pročitajte još