Novi Dani
Hrvatska

Komunisti u Francuskoj protiv dolaska Dejana Lovrena; ‘Uzvikivao je fašistički pozdrav, igrao u Rusiji nakon početka rata, ima ekstremne ideje i rasist je’

Lovren

‘Kad je klub poželio dobrodošlicu Dejanu Lovrenu, počeo je sudjelovati u trivijalizaciji ekstremnih desničarskih ideja i govora mržnje. Dovođenje ovog igrača protivi se vrijednostima kluba i grada Lyona jer je upravo Olympique Lyon simbol našeg identiteta’.

Ljevicaje u Francuskoj unapaduzbog našeg junaka Dejana Lovrena. Tamošnja komunistička partija poslala je otvoreno pismo upravi nogometnog prvoligaša Lyona u kojem se buni protiv dolaska srebrno-bronačnog hrvatskog nogometnog reprezentativca u klub. Kako pišu lokalni mediji u Lyonu, pismo je poslaoAugustin Pesche, tajnik ogranka Komunističke partije u Lyonu te predsjednik tamošnjeg Ureda sportova.

“Kad je klub Lyon poželio dobrodošlicu Dejanu Lovrenu, počeo je, u biti, sudjelovati u trivijalizaciji ekstremnih desničarskih ideja i govora mržnje. Dovođenje ovog igrača protivi se vrijednostima kluba i grada Lyona jer je upravo Olympique Lyon simbol našeg identiteta. Lovren ima esktremne desničarske ideje, a uzvikivao je i fašistički pozdravZa dom spremni. Ispadi i ono što radi suhomofobni, a ima i elemenata rasizma”, stoji u poruci koju je primio predsjednik klubaJean Michel Aulas. Njegovo pismo osvanulo je jučer na Twitteru.

Lovren društvena i politička tema u Francuskoj

Transfer hrvatskog reprezentativca postao je društvena i politička tema u Francuskoj. Medijima nije trebalo dugo da počnu pisati o Lovrenovom uzvikivanju “Za dom spremni” nakon povratka iz Katara sa Svjetskog prvenstva i dočeka na glavnom zagrebačkom trgu. Kao što možete vidjeti u priloženom videu s Twittera, čak Francuzi rade teme u emisijama na TV-u o Dejanu Lovrenu, odnosno osudama za “rasizam” i “fašizam”…

Također, Francuzi podsjećaju i da je ostao igrati za ruski klub nakon početka rata, odnosno agresije Rusije na Ukrajinu, te da je izazvao kontroverze kad je izbrisao pretplatu naDisney+, govoreći protiv prava LGBT zajednice. Zato ga nazivaju rasistom. Kako bilo, teško da će predsjednik Lyona zbog ovog pisma otpustiti Lovrena pa će vjerojatno uskoro početi igrati za Lyon koji je s njim dobio iskusnog i dobrog igrača koji je u odličnoj formi.

Net.hr

Pročitajte još