Novi Dani
Svijet

CNN: Amerika će ove sedmice objaviti odluku o slanju tenkova M1 Abrams Ukrajini

M1 Abrams

Bidenova administracija dovršava planove za slanje američkih tenkova Abrams u Ukrajinu i mogla bi već ove sedmice objaviti odluku o slanju, potvrdilo je za CNN troje američkih dužnosnika upoznatih s raspravama.

Nakon što se službeno donese odluka o isporuci tenkova, ukrajinske snage će morati proći obuku za učinkovito korištenje tenkova.

Objava o isporuci tenkova mogla bi biti dio pokušaja razbijanja diplomatskog zastoja kojeg je izazvala Njemačka, kada je prošle sedmice nagovijestila SAD-u da neće poslati svoje tenkove Leopard u Ukrajinu osim ako SAD također ne pristane poslati svoje tenkove M1 Abrams.

Najviši dužnosnici zaduženi za nacionalnu sigurnost u Bidenovoj administraciji su zbog toga aktivno razmatrali korake koje bi mogli poduzeti kako bi uvjerili Njemačku da pošalje Leoparde.

Amerikanci nisu nikada u potpunosti isključili mogućnost isporuke američkih tenkova, ali su američki dužnosnici prošle sedmice javno rekli da nije pravo vrijeme za slanje tenkova M1 Abrams jer su skupi i potrebno je provesti kompliciranu obuku prije njihovog korištenja.

Ukrajina: Očekujemo 100 Leoparda ako Njemačka odobri slanje

Ukupno 12 zemalja je pristalo poslati Ukrajini oko 100 tenkova tipa Leopard 2 pod uvjetom da slanje odobri Njemačka, zemlja u kojoj su ti tenkovi proizvedeni, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik za ABC. Isti izvor je rekao da je do dogovora o 100 tenkova došlo prošle sedmice na sastanku zapadnih zemalja u bazi američkog zrakoplovstva Ramstein u Njemačkoj, na kojem su saveznici raspravljali kako pomoći Ukrajini u ratu s Rusijom.

Među zemljama koje su pristale poslati dio svojih tenkova su Španjolska, Nizozemska i Danska, rekao je ukrajinski dužnosnik. Poljska je, podsjetimo, još ranije objavila da je spremna poslati Ukrajini 14 svojih Leoparda 2, a poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak apelirao je na Njemačku da se “pridruži koaliciji zemalja koje podupiru Ukrajinu tenkovima tipa Leopard 2”.

Poljski dužnosnici su sugerirali da su i Finska i Danska spremne pridružiti se Varšavi u slanju Leoparda Ukrajini.

Pročitajte još