Novi Dani
Svijet

Rusija reagovala na odluku Njemačke da pošalje tenkove Ukrajini: Ova ekstremno opasna odluka podiže sukob na novu razinu

Leopard 2 A5 Der Bundeswehr 1

Njemačka je objavila da će isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a cilj je formiranje dviju tenkovskih bojni koje bi djelovale u sklopu ukrajinskih oružanih snaga.

“Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a istodobno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini”, rekao je glasnogovornik vlade Njemačke Steffen Hebestreit.

On je rekao kako je kancelar Olaf Scholz saopštio ovu odluku na redovnoj sjednici vlade u srijedu i kako je ona donesena nakon “intenzivnih dogovora s njemačkim partnerima u Europi i na međunarodnom planu”.

“Ova odluka slijedi našu liniju podrške Ukrajini i mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj suradnji”, rekao je Scholz, prema saopštenju.

Ostale tenkove za popunjavanje bojni trebali bi isporučiti europski partneri koji u sklopu svojih oružanih snaga također posjeduju tenkove Leopard 2. Unutar Bundeswehra oklopni bataljun je sastavljen od 44 tenka.

Stigla prva reakcija Rusije

Ruska ambasada u Njemačkoj saopštila je da je odluka Berlina da odobri isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini “izuzetno opasna” i da će eskalirati sukob “na novu razinu”.

Veleposlanstvo je u priopćenju reklo da odluka znači da Njemačka napušta svoju “povijesnu odgovornost prema Rusiji” koja proizlazi iz nacističkih zločina u Drugom svjetskom ratu.

“Ova ekstremno opasna odluka podiže sukob na novu razinu i proturječi izjavama njemačkih političara o nespremnosti da Savezna Republika Njemačka bude uvučena u njega”, rekao je veleposlanik Sergej Nečajev.

Pročitajte još