Novi Dani
Svijet

Preko 25.000 mrtvih u Siriji i Turskoj. Austrija i Njemačka prekinule spašavanje: “Krenuli su sukobi, sigurnosna situacija narušena”

Ukupan broj mrtvih u Turskoj i Siriji prešao je 25.000. Potvrđeno da je u Turskoj umrlo 21.848 ljudi. U potresu u Siriji poginule su još 3553 osobe. Time je ukupan broj umrlih porastao na 25.401.

Predsjednik Tayyip Erdogan rekao je danas da će njegova vlada poduzeti mjere protiv onih koji su uključeni u “pljačke i druge zločine” u regiji pogođenoj ovotjednim razornim potresima.

“Planirali smo obnoviti stotine hiljada zgrada”, rekao je.

Turski čelnik ovaj se tjedan suočio s kritikama i gnjevom javnosti zbog sporog odgovora njegove vlade na katastrofu. Prethodno je rekao da su vlasti trebale brže reagirati na potres.

Njemačka je obustavila spašavanje i rad na pružanju pomoći na mjestu smrtonosnog potresa u Turskoj zbog sigurnosnih zabrinutosti, nakon sličnog poteza Austrije. Njemačka savezna agencija za tehničku pomoć (THW) prekinula je svoje operacije spašavanja zbog promjene sigurnosne situacije u regiji Hatay, objavila je organizacija u priopćenju.

“U posljednjih nekoliko sati sigurnosna situacija u regiji Hatay očito se promijenila. Sve je više izvještaja o sukobima između različitih skupina. Timovi za potragu i spašavanje ISAR-a Njemačka i THW stoga će zasad ostati u zajedničkom baznom kampu. ISAR i THW nastavit će s radom čim AFAD ocijeni da je situacija sigurna”, stoji u priopćenju.

Austrijska vojska obustavila spašavanje: “Pogoršala se situacija, izbili su sukobi”

Austrijska vojska je obustavila operacije spašavanja u potresom razorenoj Turskoj zbog pogoršanja “sigurnosne situacije”, rekao je glasnogovornik.

“Bilo je sukoba između skupina”, rekao je za AFP ne navodeći detalje. Glasnogovornik je rekao da se 82 vojnika iz Jedinice austrijskih snaga za pomoć u katastrofama nalaze u skloništu u južnoj pokrajini Hatay u baznom kampu s drugim međunarodnim organizacijama te da čekaju upute.

U Hatay su stigli u utorak s 45 tona opreme i iz ruševina su uspjeli spasiti devetero ljudi. Trebali su se vratiti u Austriju u četvrtak, ali to se sada razmatra, rekao je glasnogovornik.

Pročitajte još