Novi Dani
Svijet

Stoltenberg: Ukrajini treba dati ‘oružje za pobjedu’

Stoltenberg Nato

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je danas ponovo naglasio da NATO treba da osigura da Ukrajina dobije oružje “za pobjedu u ovom ratu,” a prema njegovim riječima, predsjednik Rusije Vladimir Putin se ne priprema za mir, već “za još više rata.”

“Nemamo signale da se predsjednik Putin priprema za mir. Vidimo upravo suprotno, da se priprema za još više rata, za nove ofanzive i nove napade,” izjavio je Stoltenberg, prenosi Tanjug.

Govoreći o potrebi Ukrajine za oružjem, Stoltenberg je dodao da je sukob u Ukrajini “rat iscrpljivanja”, odnosno bitka logistika.

Nastavljene teške borbe

Ukrajinska vojska izvijestila je o ruskom granatiranju duž cijele linije fronta i tvrdi da je u blizini Bahmuta bombardirano šesnaest naselja.

Ukrajinski branitelji koji mjesecima drže taj istočni grad pred frontalnim napadima Rusa, od novih kopnenih napada brane se pod teškim granatiranjem, rekli su ukrajinski vojni dužnosnici.

Ukrajinske snage u posljednja 24 sata odbile su ruske napade u jednom naselju u regiji Harkov, oko pet naselja u regiji Luhansk i šest u regiji Doneck, uključujući Bahmut, saopćila je ukrajinska vojska rano u utorak.

Položaji u Bahmutu su utvrđeni, a tamo je dopušten ulaz samo vojnicima. Svi civili koji žele otići morat će hrabro izdržati nadolazeću paljbu, rekao je u ponedjeljak zamjenik zapovjednika bataljona.

“Nema niti jednog kvadratnog metra u Bahmutu koji je siguran ili koji nije u dometu neprijateljske vatre ili bespilotnih letjelica”, rekao je Pavlo Kiriljenko, guverner regije Doneck, za ukrajinsku nacionalnu radioteleviziju kasno u ponedjeljak.

Bahmut je glavni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njegovo osvajanje Rusiji bi dalo novo uporište u regiji Doneck i rijetku pobjedu nakon mjeseci neuspjeha.

Pročitajte još