Novi Dani
Svijet

TENZIJE RASTU – Prvi čovjek NATO-a upozorio: Vidimo znakove da Kina razmatra slanje oružja Rusiji

Stoltenberg Nato

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da je Savez uočio znakove da Kina razmatra isporuku oružja Rusiji i upozorio je Peking da ne poduzima takve korake.

“Nismo vidjeli nikakve isporuke smrtonosne pomoći iz Kine u Rusiju, ali smo vidjeli znakove da oni to razmatraju i možda planiraju”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Reuters.

“To je razlog zašto su Sjedinjene Države i drugi saveznici bili vrlo jasni, upozoravajući na to. A Kina naravno ne bi trebala podržavati ruski ilegalni rat.”

Blinken se nada da će Kina ostati izvan ukrajinskog rata

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je lično podijelio sa Zelenskim u oktobru 2021. procjenu Washingtona da će Rusija vjerovatno napasti Ukrajinu.

Upitan misli li da će SAD uspjeti u svojim nastojanjima da odvrati Kinu od pomoći Rusiji u Ukrajini, Blinken je na događaju koji je održao časopis Atlantic rekao:

“Svakako se nadam da je tako, i na kraju, vjerujem da je tako”

Američki diplomata rekao je da je Washington u nekoliko navrata direktno prenio upozorenja Pekingu da ne pomaže Moskvi u njezinim ratnim naporima, a mnoge druge zemlje dijele istu poruku.

“U mjeri u kojoj se Kina ovih dana pokušava uključiti u ofanzivu, kako bi ponovno stupila u kontakt s drugim zemljama dok izlazi iz COVID-a, ne mislim da se želi baviti tim poslom daljnjeg otuđenja od njih samih pružanjem smrtonosne podrške Rusiji”, rekao je Blinken.

“Žiri je vani, posmatramo to vrlo, vrlo pažljivo. Vidjet ćemo kako će reagirati”, kazao je.

Pročitajte još