Novi Dani
Svijet

Kina objavila dokument u dvanaest tačaka kao prijedlog za okončanje rata u Ukrajini

Ukrajina Rat Mapa

Foto:Ilustracija – Mapa trenutnih pozicija

Ministarstvo inostranih poslova Kineobjavilo je najvažnije tačke dokumenta o “političkom rješenju” krize, tempiranom da se poklopi s godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu.

Dokument sadrži 12 tačaka koje donosim u nastavku:

1. Poštivanje suvereniteta svih zemalja.Univerzalno priznato međunarodno pravo, uključujući ciljeve i principe Povelje Ujedinjenih nacija, mora se striktno poštovati. Suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svih zemalja moraju se efikasno podržavati. Sve zemlje, velike ili male, jake ili slabe, bogate ili siromašne, ravnopravne su članice međunarodne zajednice. Sve strane treba da zajednički podržavaju osnovne norme koje regulišu međunarodne odnose i brane međunarodnu pravičnost i pravdu. Treba promovirati jednaku i jednoobraznu primjenu međunarodnog prava, dok se dvostruki standardi moraju odbaciti.

2. Napuštanje hladnoratovskog mentaliteta.Sigurnost jedne zemlje ne treba težiti na štetu drugih. Sigurnost regiona ne treba postići jačanjem ili širenjem vojnih blokova. Legitimni bezbednosni interesi i brige svih zemalja moraju se ozbiljno shvatiti i na odgovarajući način adresirati. Ne postoji jednostavno rješenje za složeno pitanje. Sve strane bi trebale, slijedeći viziju zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive sigurnosti i imajući na umu dugoročni mir i stabilnost svijeta, pomoći u stvaranju uravnotežene, efikasne i održive evropske sigurnosne arhitekture. Sve strane treba da se suprotstave težnji ka sopstvenoj bezbednosti po cenu bezbednosti drugih, da spreče blokovsku konfrontaciju i da rade zajedno na miru i stabilnosti na evroazijskom kontinentu.

3. Prestanak neprijateljstava.Sukobi i ratovi nikome ne koriste. Sve strane moraju ostati racionalne i biti suzdržane, izbjegavati raspirivanje vatre i zaoštravanje tenzija i spriječiti da se kriza dalje pogorša ili čak izmakne kontroli. Sve strane bi trebale podržati Rusiju i Ukrajinu da rade u istom pravcu i što je brže moguće obnavljaju direktan dijalog, kako bi se situacija postepeno deeskalirala i na kraju postigla sveobuhvatan prekid vatre.

4. Nastavak mirovnih pregovora.Dijalog i pregovori jedino su održivo rješenje za ukrajinsku krizu. Svi napori koji vode ka mirnom rješavanju krize moraju se ohrabriti i podržati. Međunarodna zajednica treba da ostane privržena ispravnom pristupu promovisanja pregovora za mir, pomoći stranama u sukobu da što prije otvore vrata političkog rješenja i stvoriti uslove i platforme za nastavak pregovora. Kina će nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u tom pogledu.

5. Rješavanje humanitarne krize.Sve mjere koje vode ka ublažavanju humanitarne krize moraju se poticati i podržavati. Humanitarne operacije treba da slijede principe neutralnosti i nepristrasnosti, a humanitarna pitanja ne bi trebala biti politizovana. Sigurnost civila mora biti efikasno zaštićena, a humanitarni koridori bi trebali biti uspostavljeni za evakuaciju civila iz zona sukoba. Neophodni su napori da se poveća humanitarna pomoć relevantnim oblastima, poboljšaju humanitarni uslovi i obezbedi brz, siguran i nesmetan humanitarni pristup, u cilju sprečavanja humanitarne krize u većim razmerama. UN treba podržati u igranju koordinirajuće uloge u kanalisanju humanitarne pomoći u zonama sukoba.

6. Zaštita civila i ratnih zarobljenika (POWs).Strane u sukobu treba da se striktno pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, izbjegavaju napade na civile ili civilne objekte, štite žene, djecu i druge žrtve sukoba i poštuju osnovna prava ratnih zarobljenika. Kina podržava razmjenu ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine i poziva sve strane da stvore povoljnije uslove za tu svrhu.

7. Očuvanje sigurnosti nuklearnih elektrana.Kina se protivi oružanim napadima na nuklearne elektrane ili druga mirna nuklearna postrojenja i poziva sve strane da se pridržavaju međunarodnog prava, uključujući Konvenciju o nuklearnoj sigurnosti (CNS) i odlučno izbjegavaju nuklearne nesreće koje je napravio čovjek. Kina podržava Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) u igranju konstruktivne uloge u promicanju sigurnosti i sigurnosti mirnih nuklearnih objekata.

8. Smanjenje strateških rizika.Ne smije se koristiti nuklearno oružje i ne smiju se voditi nuklearni ratovi. Treba se suprotstaviti prijetnji ili upotrebi nuklearnog oružja. Nuklearna proliferacija se mora spriječiti i nuklearna kriza izbjeći. Kina se protivi istraživanju, razvoju i upotrebi hemijskog i biološkog oružja od strane bilo koje zemlje pod bilo kojim okolnostima.

9. Olakšavanje izvoza žitarica.Sve strane moraju u potpunosti i efikasno implementirati Inicijativu za crnomorsko žito koju su potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i UN, i podržati UN u igranju važne uloge u tom pogledu. Inicijativa saradnje o globalnoj sigurnosti hrane koju je predložila Kina pruža izvodljivo rješenje za globalnu prehrambenu krizu.

10. Zaustavljanje jednostranih sankcija.Jednostrane sankcije i maksimalni pritisak ne mogu riješiti problem; samo stvaraju nove probleme. Kina se protivi jednostranim sankcijama koje nije odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a. Relevantne zemlje treba da prestanu da zloupotrebljavaju jednostrane sankcije i „dugoručnu jurisdikciju“ protiv drugih zemalja, kako bi dale svoj udeo u deeskalaciji ukrajinske krize i stvorile uslove za zemlje u razvoju da razvijaju svoje ekonomije i poboljšavaju živote svojih ljudi.

11. Održavanje industrijskih i lanaca nabavke stabilnim.Sve strane treba da ozbiljno održavaju postojeći svjetski ekonomski sistem i da se protive korištenju svjetske ekonomije kao oruđa ili oružja u političke svrhe. Neophodni su zajednički napori kako bi se ublažila prelivanja krize i sprečila da ona naruši međunarodnu saradnju u energetici, finansijama, trgovini hranom i transportu i podriva oporavak globalne privrede.

12. Promoviranje postkonfliktne rekonstrukcije.Međunarodna zajednica treba da preduzme mjere za podršku postkonfliktnoj obnovi u zonama sukoba. Kina je spremna pružiti pomoć i igrati konstruktivnu ulogu u ovom nastojanju.

Dokument je dostupan na ovom linku

Dokument o stajalištu uglavnom je ponavljanje postojećeg stajališta Kine, što uključuje pozivanje obje sukobljene strane na nastavak mirovnih pregovora. “Dijalog i pregovori jedino su održivo rješenje za ukrajinsku krizu”, navodi se. Iznosi se tvrdnja kako će Kina u budućnosti igrati “konstruktivnu ulogu”, ali se ne preciziraju detalji.

U dokumentu je naglašeno da se “suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet svih zemalja moraju učinkovito podržati”, ali se ne priznaje rusko kršenje suvereniteta Ukrajine niti se čak spominje riječ “invazija”.CNNpiše kako dokument predstavlja slabo prikrivenu kritiku SAD-a jer poziva na napuštanje “hladnoratovskog mentaliteta”.

“Jednostrane sankcije ne mogu riješiti problem”

“Sigurnost regije ne bi se trebala postići jačanjem ili širenjem vojnih blokova. Legitimni sigurnosni interesi i brige svih zemalja moraju se ozbiljno shvatiti i njima se na odgovarajući način pozabaviti”, dodaje Kina. Time se ponavlja stajalište Moskve koja okrivljuje Zapad za izazivanje rata kroz širenje NATO-a.

Ukrajina: Kina bi trebala razgovarati s obje strane

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin se u Moskvi u srijedu susreo sa šefom kineske diplomacije Wangom Yijem. Putin je tom prilikom rekao kako je “suradnja s Pekingom bitna kako bi se stabilizirao međunarodni poredak”. Iako se Kina predstavlja kao neutralna strana u sukobu, taj posjet čini tu tezu neuvjerljivom.

Ukrajinska diplomatkinja u Pekingu Žana Leščinska navodi kako kineski dokument pokazuje kako “Kina želi biti uključena u globalne napore za zaustavljanje rata u Ukrajini”. No, dodaje kako bi “Kina trebala razgovarati s obje zemlje, a razgovora s Ukrajinom još uvijek nema”.

O takozvanom ‘mirovnom planu‘ Pekinga u petak rano ujutro oglasio se i Kijev poručivši da je to “dobar znak i signal da se Kina želi uključiti u globalna nastojanja da se zaustavi rat u Ukrajini”, piše Reuters pozivajući se na neimenovani izvor iz ukrajinske diplomacije koji je dodao da i “Ukrajina ima mirovni plan za koji se nada da će dobiti potporu Kine”.

Pročitajte još